Fes

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Fes je kapa od čohe, najčešće crvene boje. Fes je u obliku kupe sa odsječenim vrhom, sa crnim resama koje vise sa vrha. Za vrijeme Bosanskog pašaluka fes je postao dio nošnje bosanskog stanovništva bez obzira na vjersku pripadnost, s tim da su postojale određene razlike u boji, veličini, materijalu i sl. Kasnije je fes postao neizostavni dio tradicionalne nošnje Bošnjaka. Danas ga još uvijek nose imami u Bosni omotanog bijelim platnom, što je poznato kao ahmedija.

Fes

Historija[uredi | uredi izvor]

Fes su na bosansko tlo donijele Osmanlije. Fermanom sultana Mahmuda II fes je uveden kao službeni dio uniforme carskih službenika, bez obzira na njihovu vjersku pripadnost.

Zanimljivosti[uredi | uredi izvor]

Među Bošnjacima se fes doživljava kao posebnost bosanske tradicije i važan je dio obilježavanja kulturno-vjerskih manifestacija Bošnjaka. Jedna od popularnih navijačih pjesama FK "Sarajeva" počinje stihovima: "Boja fesa, boja dresa, boja krvi, mi smo prvi!".

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: