Fikret Konjić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Fikret Konjić 1. januar 1954. godine, Velikoj Brijesnici, Doboj Istok - 21. juli 2011, Gračanica), BiH) je bio gračanički novinar, bibliotekar, kulturni i sportski radnik. Od 1955. godine živio je i radio u Gračanici. Učiteljsku školu u Tuzli završio je 1972. godine. U prosvjeti je radio do 1979. godine, kada prelazi u Narodni univerzitet u Gračanici.

Najveći dio radnog vijeka proveo je u Narodnoj Biblioteci "Dr. Mustafa Kamarić" i u Radio Gračanici kao novinar.

Kao dopisnik radio je za više listova u bivšoj Jugoslaviji (Večerne novosti (Beograd), Večernje novine, AS i Oslobođenje (Sarajevo), Glas komuna (Doboj), Front Slobode (Tuzla).

Čitavo vrijeme rata u Bosni i Hercegovini (1992. – 1995.) proveo je sa porodicom u Gračanici, a najviše vremena bio je angažovan u redovima Armije RBiH.

Nakon rata ponovo radi u Radio Gračanici kao novinar, a specijalnost mu je bila sport. Bio je redovni dopisnik Oslobođenja, Sportskih novosti (Zagreb) i Tuzlanskog lista. Osim novinarstvom bavi se i pisanjem kratkih priča sa ratnom tematikom. [1][2] koje su objavljivane u Časopisu za kulturnu historiju Gračanički glasnik i časopisu Preporod (Sarajevo).

Uređivao je blog pod nazivom SPORT IN, a bio je aktivan i kao sportski radnik. Umro je nakon kraće bolesti, 21. jula 2011. godine. Ukopan je 23. jula 2011. godine na mezarju Šabuša u Gračanici.

  1. ^ [1]
  2. ^ [2]