Fildžan

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Fildžan

Fildžan ili findžan je vrlo mala posuda koja se u Bosni i Hercegovini koristi za ispijanje kahve. Riječ fildžan je grčkog (φλιτζάνι) ili arapsko-tursko-perzijsko porijekla. (findžan (פינג'ן))[citat potreban]

Fildžan je poput šoljice za kahvu, s tim što nema nikakvu dršku, i to da bi se mogla "obgrliti" cijelim dlanom i osjetiti toplina kahve. Fildžan je dio tradicionalne opreme za ispijanje kahve i ne može se koristiti bez džezve.

Možda još do prije nekoliko decenija pribor za pripremanje i serviranje kahve nazivao se "kahvenim takumom". Tradicionalni kahveni takum čine, na prvom mjestu, vrlo smišljeno i estetski oblikovana tabla (tacna-posluzavnik), džezva, zatim šećerluk (šećernica ili doza) te fildžan sa zarfom.