Forrest Gump (film)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Forrest Gump (1994))
Forrest Gump
Originalni poster za film
RežiserRobert Zemeckis
Producent
Scenarist(i)Eric Roth (prema istoimenom romanu Winstona Grooma)
Uloge
MuzikaAlan Silvestri
ŽanrDrama, romansa
KinematografijaDon Burgess
MontažaArthur Schmidt
ProdukcijaWendy Finerman Productions
DistributerParamount Pictures
Premijera6. juli 1994.
Trajanje142 minute
ZemljaSAD
JezikEngleski
Budžet55 miliona $[1]
Zarada678,2 miliona $

Forrest Gump američka je dramska komedija snimljena 1994, a zasniva se na istoimenom romanu Winstona Grooma iz 1986. Film je režirao Robert Zemeckis, a glavne uloge tumače Tom Hanks, Robin Wright i Gary Sinise. Priča opisuje nekoliko decenija u životu Forresta Gumpa, naivnog i tupoglavog rodom iz Alabame koji je bio svjedok, a u nekim slučajevima i utjecao na neke od najvažnijih događaja u drugoj polovini 20. stoljeća. Film se znatno razlikuje od romana, uključujući Gumpovu ličnost i nekoliko događaja koji su opisani. Snimanje je se odvijalo krajem 1993, i to uglavnom u Georgiji, Sjevernoj i Južnoj Karolini. Opsežni vizualni efekti korišteni su da bi se ubacio protagonist u arhivske snimke i neke druge scene. Muzika za film koristila se kompozicijama namijenjenim za označavanje određenog razdoblja koje se prikazuje u filmu. Njeno komercijalno izdanje bilo je najprodavanija filmska muzika s više od 8 miliona prodanih primjeraka širom svijeta. Pušten u kina 6. jula 1994, Forrest Gump dobro je primljen od kritičara i postao je komercijalni uspjeh kao najuspješniji film u Sjevernoj Americi te godine. Osvojio je šest Oscara, uključujući i onaj za najbolji film.[2]

Radnja[uredi | uredi izvor]

Film počinje s perjem koje pada na noge Forrestu Gumpu, koji sjedi na autobuskoj stanici u Savannahu, u Georgiji. Forrest pokupi pero i stavlja ga u knjigu pod naslovom Radoznali George, onda priča o svom životu sa ženom koja je sjedila pored njega. Slušaoci na stanici mijenjali su se redovno tokom njegovog pripovijedanja, ali svaki pokazuje drugačiji odnos u rasponu od nevjerice i ravnodušnosti do ushićenja i poštovanja.

Tokom prvog dana škole upoznaje djevojku pod imenom Jenny, čiji je život s vremena na vrijeme prikazivan paralelno s Forrestovim. Nakon što je odbacio pomagala za noge, njegova sposobnost trčanja brzinom munje vodi ga na koledž sa stipendijom za američki nogomet. Nakon što je diplomirao, prijavljuje se u vojsku i poslan je u Vijetnam, gdje se brzo sprijateljio s crncem po imenu Bubba, koji uvjerava Forresta da, čim se rat završi, zajedno otvore firmu za lov na škampe. Kasnije, dok su bili u patroli, Forrestov je vod napadnut. Iako Forrest spašava mnoge saborce, Bubba je ubijen u akciji. Forrest je nagrađen Kongresnom medaljom časti za njegovo junaštvo.

Dok se Forrest oporavlja od metka koji ga je pogodio u debelo meso, on otkriva svoju neobičnu sposobnost za stolni tenis, i na kraju dobiva popularnost i uzdiže se na status zvijezde, te kasnije igra stolni tenis na natjecanju protiv kineske ekipe. Na antiratnom skupu u Washingtonu Forrest se ponovo susreće sa Jenny, koja je živjela hipi načinom života.

Po povratku kući Forrest reklamira firmu koja proizvodi stolnoteniske rekete, te zarađuje 25.000 dolara, koje on koristi za kupovinu broda za lov na škampe, ispunjavajući svoje obećanje Bubbi. Njegov zapovjednik iz Vijetnama, poručnik Dan, mu se pridružuje. Iako u početku Forrest ima malo uspjeha, nakon što je njegov brod bio jedini preživjeli brod u tom području nakon uragana Carmen, on počinje loviti ogromne količine škampa i koristi to da kupi cijelu flotu brodova za lov na škampe. Poručnik Dan ulaže novac u Appleov računar, a Forrest je finansijski osiguran do kraja života. Vraća se kući da bi vidio majku u njenim posljednjim danima.

Jednog dana Jenny se vraća da posjeti Forresta i on joj predlaže brak. Ona ga odbija, ali se osjeća dužnom dokazati svoju ljubav prema njemu, tako da spava s njim. Ona odlazi rano ujutro. Uprkos tome, Forrest odlučuje otići na utrku. Naizgled hirovito, odlučuje nastaviti s trčanjem po cijeloj zemlji nekoliko puta, i to traje duže od tri i po godine, tako da postaje poznat.

U današnje vrijeme Forrest otkriva da on čeka na autobusnoj stanici, jer je dobio pismo od Jenny, koja ga, nakon što ga je vidjela ​​na televiziji dok je trčao, pita da je posjeti. Nakon što se ponovo sastao sa Jenny, ona Forrestu otkriva da ima sina, čiji otac je Forrest. Jenny mu kaže da boluje od virusa (vjerovatno HIV-a, iako to nikad nije definitivno navedeno). Zajedno sve troje se sele nazad u Greenbow u Alabami. Jenny i Forrest napokon se vjenčaju. Jenny umire ubrzo nakon toga.

Film završava s ocem i sinom čekajući na školski autobus prvog dana škole malog Forresta. Otvarajući knjigu koju je njegov sin nosio u školu, bijelo pero sa početka filma se vidi kako ispada iz knjige. Kako se autobus udaljava, bijelo pero uhvaćeno je u povjetarcu i odnosi ga prema nebu. [1]

Uloge[uredi | uredi izvor]

[1]

Nagrade[uredi | uredi izvor]

Oskari[uredi | uredi izvor]

BAFTA[uredi | uredi izvor]

  • Ken Ralston, George Murphy, Stephen Rosenbaum - najbolji vizualni efekti

Zlatni globus[uredi | uredi izvor]

Ostale nagrade[uredi | uredi izvor]

  • Najbolji strani film - nagrada Amanda (Norveška)
  • Arthur Schmidt - najbolja montaža - nagrada Udruženja američkih montažera
  • Tom Hanks - najbolji komičar - nagrada Američke komedije
  • Tom Hanks - najbolji glumac - nagrada Udruženja filmskih kritičara Chicaga
  • Najbolji strani film - nagrada Češki Lav
  • Robert Zemeckis - najbolji režiser - nagrada Udruženja američkih režisera
  • Tom Hanks - najbolji glumac - nagrada Kruga filmskih kritičara Kansas Cityja
  • Eric Roth - najbolji scenarista - nagrada Udruženja američkih pisaca

[1]

Zanimljivosti[uredi | uredi izvor]

  • Bill Murray, John Travolta i Chevy Chase su odbili ulogu Forresta Gumpa. Travolta je kasnije priznao da je njegovo odbijanje uloge bilo greška.
  • Terry Gilliam i Barry Sonnenfeld su propustili priliku da režiraju film.
  • Donji dijelovi nogu Garyja Sinisea su bile zamotane u posebnu plavu tkaninu koja im je omogućila da se noge digitalno uklonu kasnije.
  • Tom Hanksov mlađi brat Jim Hanks se pojavljivao kao dvojnik u njegovim brojnim scenama trčanja.
  • Tom Hanks je pristao na ulogu u filmu nakon sat i po čitanja scenarija ali pod jednim uslovom da film bude historijski tačan. Isprva je želio da ukine južnjački naglasak, ali je na nagovor režisera Roberta Zemeckisa pristao na naglasak koji je također bio prisutan i u romanu. U savladavanju naglaska pomogao mu je Michael Conner Humphreys (mladi Forrest) koji ustvari i govorio na taj način.
  • Klupa u parku na kojoj je Tom Hanks sjedio tokom snimanja filma nalazila se u historijskoj Savannah, država Georgia, na Chippewa trgu. Klupa je kasnije uklonjena i prebačena u muzej kako bi se izbjeglo da bude uništena od zbog lošeg vremena, ili eventualno ukradena. I dan danas, klupa se drži u Historijskom Muzeju Savannah.
  • Linija: "Moje ime je Forrest Gump. Ljudi me zovu Forrest Gump", bila je improvizacija Toma Hanksa dok je snimao scenu i režiser Robert Zemeckis je volio to toliko da je odlučio da zadrži u filmu.
  • Warner Bros je odustao od prava na film 1988., u zamjenu za prava na film Izvršna odluka, jer je studio mislio da je projekt izgubio na vrijednosti zbog filma Kišni čovjek​​.
  • Greenbow, Alabama (Forrestovo rodno mjesto) je izmišljeno. Bayou LaBatre, Alabama (Bubbino rodno mjesto), je stvarno.
  • Brod za lov na škampe koji se koristio u filmu sada se nalazi u kanalu koji okružuje restoran Planet Hollywood u Downtown Disney, na Floridi. Također, jedna od ping-pong loptica koja se koristila u filmu i potpisuje je Tom Hanks obješena je na jednom od zidova unutar restorana.
  • Tom Hanks nije bio plaćen za film. Umjesto toga, on je uzeo postotak što mu je na kraju donijelo zaradu od $40 miliona.
  • Scena trčanja je inspirirana stvarnim događajima. Godine 1982, Louis Michael Figueroa, u dobi od 16, trčao je od New Jerseyja do San Franciska za Američko udruženje za borbu protiv raka, nesvjesno nadahnjujući Forrest Gumpovu čuvenu trku.
  • Inspiriran poručnikom Danom Taylorom, lik vojnog veterana kojeg je igrao u ovom filmu, glumac Gary Sinise suosnivač rock and roll benda tokom sredine 2000-ih pod nazivom "Band poručnika Dana." Bend je često išao na turneje i svirao američkom vojnom osoblju stacioniranom u cijelom svijetu, a također svira za razne dobrotvorne koncerte u korist ratnih veterana.
  • Ceremonija dodjele medalje časti Gumpu koristi snimke stvarne ceremonije Sammyja L. Davisa, kojem je dodijeljena medalja časti 19. novembra 1968. od strane predsjednika Lyndona Johnsona za njegove zasluge u Vijetnamu godinu ranije. Tom Hanksova glava bila je digitalno ubačena na Davisovo tijelo.
  • Robert Zemeckis je tražio od glumca Jeffreyja Winnera da baci svoje piće na Robin Wrightovu nogu umjesto u njeno lice prilikom snimanja scene u noćnom klubu, tako da ne bi morao ponovo raditi njenu šminku u pauzi snimanja.

[1]

Kritike[uredi | uredi izvor]

... Ovaj oskarovac podijelio je kritike u svojoj hronici dugog putovanja jednog tupoglavog dječaka kroz američku historiju i politiku, ali je bilo konsenzusa oko sjajne glume Hanksa, koji je osvojio drugi uzastopni Oscar ...

Emanuel Levy [3]

... Nikada nisam sreo nikog prije u filmu kao što je Forrest Gump, a što se toga tiče nikad nisam vidio film prilično poput "Forresta Gumpa". Svaki pokušaj da se opiše će riskirati da film načini više konvencionalnim nego što jeste, ali dopustite mi da probam. To je komedija, pretpostavljam. Ili možda drama. Ili san.

Scenarij Erica Rotha ima složenost moderne fikcije, a ne formulu savremenih filmova. Njegov junak, kojeg glumi Tom Hanks, je temeljito pristojan čovjek sa inteligencijom od 75, koji uspijeva da između 1950 i 1980 se uključi u svaki veliki događaj u američkoj historiji. I on ih sve preživljava samo sa iskrenošću i ljubaznošću koje koristi kao svoje štitove. Ja ne mogu da se sjetim nikog drugog kao Gump, nakon što sam vidio kako ga Hanks oživljava, tako dostojanstveno, tako neposredno. Izvođenje je prekrasni akt balansiranja između komedije i tuge, u priči bogatoj velikim smijehom i tihom istinom ... Roger Ebert [4]

... U metaforičkim smislu, Forrest je mitski, čisti duh 50-ih u ​​nastajanju pošteđen od nereda koji je došao poslije. Hanks predstavlja film sa svojim sve-američkim šarmom, no za razliku od filmova Being There ili Kišni čovjek, Forrest Gump nikad ne dopušta njegovom glavnom glumcu pronaći dubine unutar njegove glupave ličnosti...

Owen Gleiberman, Entertainment Weekly [5]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c d e http://www.imdb.com/title/tt0109830/
  2. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 23. 1. 2013. Pristupljeno 27. 2. 2013.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  3. ^ http://www.rottentomatoes.com/m/forrest_gump/reviews/#page=3
  4. ^ http://rogerebert.suntimes.com/apps/pbcs.dll/article?AID=/19940706/REVIEWS/407060301
  5. ^ http://www.ew.com/ew/article/0,,302943,00.html

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]