Francuska veza

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Francuska veza
RežiserWilliam Friedkin
ProducentPhilip D'Antoni
G. David Schine
Scenarist(i)Ernest Tidyman
(prema istoimenom
romanu Robina Moorea)
UlogeGene Hackman
Fernando Rey
Roy Scheider
Tony Lo Bianco
Arlene Farber
Bill Hickman
Frederic de Pasquale
MuzikaDon Ellis
ŽanrAkcija, triler
KinematografijaOwen Roizman
MontažaGerald B. Greenberg
ProdukcijaD'Antoni Productions
DistributerTwentieth Century Fox Film Corporation
Premijera9. 12 1971.
Trajanje104 minute
ZemljaSAD
Jezikengleski
Budžet1,8 miliona $
Zarada51,7 miliona $
NasljednikFrench Connection II Izmijeni na Wikipodacima

Francuska veza američki je dramski triler snimljen 1971. u režiji Williama Friedkina i produkciji Philipa D'Antonija. U glavnim ulogama su Gene Hackman, Fernando Rey i Roy Scheider. Film je adaptacija i fikcija Ernesta Tidymana zasnovana na romanu Robina Moorea. To je priča o detektivima iz njujorškog policijskog odjela, "Popeyeu" Doyleu i Buddyju "Cloudyju" Russou, čiji su stvarni životni prototipovi bili Eddie Egan i Sonny Grosso iz Odjela za narkotike. Egan i Grosso također se pojavljuju u filmu, ali kao neki drugi likovi. To je bio prvi film s rejtingom "R" koji je osvojio Oscar za najbolji film nakon uvođenja MPAA filmskog sistema za rangiranje. Također, osvojio je Oscar za najbolju glavnu mušku ulogu (Gene Hackman), režiju, montažu i adaptirani scenarij (Ernest Tidyman). Bio je nominiran za najboljeg sporednog glumca (Roy Scheider), kinematografiju i zvuk. Tidyman je također dobio Zlatni globus za svoj scenarij.[1]

Radnja[uredi | uredi izvor]

Decembra 1970. u Marseilleu prerušeni policajac prati bivšeg radnika na dokovima po imenu Alain Charnier (Fernando Rey), koji se pretvorio u poslovnog čovjeka i druži se sa sumnjivim ljudima. Charnier je pod prismotrom pošto je on ključni čovjek u krijumčarenju heroina preko Atlantika - činjenica koja je koštala života jednog policajca kad se vraćao kući i pucao mu je u lice Pierre Nicoli (Marcel Bozzuffi), Charnierov plaćenik. U međuvremenu, u Brooklynu čovjek prerušen u Djeda-Mraza priča sa djecom blizu jednog sumnjivog bara dok prodavač hot-dogova kompletira transakciju. Djeda-Mraz je ustvari detektiv Jimmy "Popeye" Doyle (Gene Hackman), a prodavač je njegov partner, detektiv Salvatore Russo (Roy Scheider), koga Doyle odmilja zove "Cloudy". Dva policajca iz Odjela za narkotike prate dešavanja u baru u nadi da pronađu krijumčara pod imenom Willie (Alan Weeks). Cloudy ulazi u bar i prekopava osumnjičene. Willie primjećuje raciju i odjedom bježi vani, s Popeyem i Cloudyjem za petama. Policajci ga ganjaju sve do napuštenih kuća gdje je uhvaćen i pretučen od strane policajaca prije no što su stigli Russo i Doyle da zaustave premlaćivanje. Nakon što je se sve smirilo oni ispituju Willieja, pokušavajući dobiti informacije o njegovoj umiješanosti u trgovinu drogom.

U Francuskoj, Alain Charnier završava dan kontrolirajući rad na dokovima i vraća se kući u svoju vilu pored mora i svojoj mladoj privlačnoj ženi (Ann Rebbot), koja ima jako skupe prohtjeve. Charnier kasnije upoznaje mafijaša Nicolija na zabavi Charnierovog prijatelja, televizijsku zvijezdu Henrija Devereauxa (Frédéric de Pasquale). Devereaux putuje u SAD da snimi film i odlučuje da pomogne Charnierovim naporima u krijumčarenju zato što su mu trebali novci. Nicoli vjeruje da je umiješanost Devereauxa greška, ali ga Charnier razuvjerava.

U New Yorku, Popeye i Cloudy završavaju noćnu smjenu i Popeye vodi svog partnera u noćni klub zvani "The Chez". Popeye obraća pažnju na jedan stol, za kojim su sjedili prodavači droga koje je zabavljao mladić kojeg Popeye opisuje kao "podmazivač." Popeye predosjeća da je u pitanju transakcija u toku i uvjerava Cloudyja da mu pomogne da uprate mladića i njegovo društvo, dugokosu plavušu. Tokom noći oni prate ovaj par i primjećuju da su ostavili torbu u Maloj Italiji i zatim mijenjaju aute. Potom voze u slastičarnu "Sal i Angie", u zonu Brooklyna. Popeye i Cloudy primjećuju da je plavuša sada brineta i da je na sebi imala periku.

Dva policajca shvataju da se nešto sprema i sljedeću sedmicu stavljaju slatičarnu pod prismotru. Otkrivaju da je mladić ustvari Salvatore "Sal" Boca (Tony Lo Bianco) a njegova žena je Angie (Arlene Farber). Prihodi iz slastičarne ne mogu da opravdaju Salovo razuzdano trošenje. Jedan od auta je u posjedu Angie dok je drugo auto u posjedu Salovog brata Loua (Benny Marino), čistača pripravnika na East Riveru. Sve troje imaju kriminalnu prošlost. Slastičarnu redovno posjećuju sumnjive osobe iz New Jerseya i Sal često putuje u luksuzni stan na Manhattanu, u kojem živi advokat Joel Weinstock (Harold Gary), poznati finansijer šverca drogama koji je oprao isporuke heroina iz Meksika. Popeye i Cloudy prave raciju u baru poznatom po drogama. Jedan crnac (Al Fann) uhvaćen je i nakon ispitivanja Popeye saznaje za veliku isporuku u roku od dvije sedmice, koja bi pokrila cijeli grad.

Popeyev šef, Walt Simonson (Eddie Egan, stvarna inspiracija za Popeyea Doylea), oklijeva da im dopusti da nastave s istragom o Boki, podsjećajući Popeyea na prijašnje slučajeve gdje su njegove istrage bile bezuspješne. Ali pošto je u pitanju bio Joel Weinstock, koga policija već dugo želi da uhapsi, Simonson se predomišlja i odlazi na sud da dobije dozvolu za prisluškivanje Bocine kuće i slastičarne. Federalni biro za narkotike i opasne droge (BNDD) također se uključuje i određuje agente Billa Mulderiga (Bill Hickman) i Billa Kleina (Sonny Grosso, stvarna inspiracija za Cloudyja Russoa), koji su već radili s Popeyem; Popeye i Mulderig u stalnom su sukobu zato što Mulderig krivi Popeyea za smrt policajca u prethodnom slučaju i zato nema povjerenja u njega.

Charnier, Nicoli i Devereaux stižu u New York i Devereaux mu dovozi Charnierov "Lincoln". Iako su pričali solidan engleski jezik, imali su svog prevodioca La Vallea (Andre Ernotte). La Valle prati Charniera na policijsku aukciju zaplijenjenih auta i prepoznaje Loua Bocu kao kupca starog gvožđa za Charnierov posao. Nakon nekoliko dana prisluškivanja običnih razgovora, Popeye i Cloudy konačno dolaze do prvih saznanja - Charnier naziva Sala da zakaže sastanak u 12 sati sljedeći dan. Popeye, Cloudy, i Mulderig prate Sala do centra Manhattana, gdje oni primijećuju Sala kako se sastaje sa Charnierom i Nicolijem. Dok Mulderig prati Sala, Popeye i Cloudy prate Charniera, i Nicolija dok hodaju gradom. Francuzi se zaustavljaju da jedu u skupom restoranu, koji policajci posmatraju dok stoje vani na niskoj temperaturi i jedu lošu picu i piju još goru kahvu. Kasnije, Popeye shvata da su Charnier i Nicoli (kodno nazvani "prva žaba") odsjeli u hotelu "Westbury", ali Mulderig sumnja da će Popeye išta uspjeti uraditi, što dovodi do svađe.

U stanu Joela Weinstocka stručnjak za droge (Pat McDermott) ispituje primjerak Charnierovog heroina i rangira ga kao 89% čistim. Ima još 60 kg koji trebaju stići i nakon što sve bude po planu trebalo bi da donese prihod od 32 miliona dolara, uključujući pola miliona depozita. Weinstock, međutim, želi pričekati prije nego se transakcija obavi, što Sal dočekuje s nelagodom pošto se boji da bi Charnier mogao odustati od transakcije ako Weinstock počne odugovlačiti. Sljedećeg dana Popeye stiže u "Westbury" na vrijeme da ponovo uprati Charniera koji neometan prolazi pored Mulderiga i Kleina i hoda gradom bez prismotre. Popeye je jedini koji prati Charniera, nakratko ga gubeći iz vida u cvjećari, da bi ga ponovo upratio na stanici podzemne željeznice. Zatim počinje igra mačke i miša na platformi, ali snalažljivi Charnier uspijeva se ubaciti u voz u posljednjem trenutku i maše u znak pozdrava bijesnom Popeyeu, koji trči za vozom.

Charnier se susreće sa Salom u Washingtonu, gdje Charnier insistira da se transakcija treba izvršiti do kraja sedmice, uprkos Salovom mišljenju da njegovi momci žele pričekati. Po povratku u New York Charnier govori Nicoliju da je zabrinut, a ovaj mu odgovara da je Salova zabrinutost zbog policije opravdana. Francuzi se slažu da je Doyle glavni problem i Nicoli se javlja kao dobrovoljac da usmrti Doylea. Charnier obradovan pristaje, ali nije imao informacije o sukobu koji je izbio između Popeyea i Mulderiga i da je Popeye bio suspendiran sa slučaja od strane ljutog Simonsona.

Odbačeni Popeye vraća se u svoj bruklinski stan, gdje Nicoli puca na njega s krova. Popeye se uspijeva dokopati krova i ganja Nicolija, no odustaje kad je vidio da mu je Nicoli umakao. Nicoli bježi na obližnju željezničku stanicu i uskače u voz, dok Popeye galami na uniformiranog konduktera da zaustavi voz. Pošto voz odlazi, kondukter prati Nicolija dok se on kreće kroz voz. Popeye uzima Pontiac Le Mans od slučajnog prolaznika. Nicoli ubija konduktera u vozu i zarobljava mašinovođu, prisiljavajući ga da ne zaustavlja voz na stanicama. Popeye bijesno prati voz iz auta, umalo izbjegavajući sudare sa drugim autima. Nicoli ubija putnika koji pokušava intervenirati i nastaje panika putnika u vozu dok preplašeni mašinovođa umire od srčanog udara, što dovodi u opasnost da se voz sudari sa drugim vozom parkiranim na stanici. Dva voza se sudaraju. Uprkos ozljedama, Nicoli se uspijeva izvući neprimijećen - ali ne i Popeyeu. Nicoli bježi niza stepenice, ali ga Popeye sustiže i kad mu je pokušao uteći, biva ubijen.

Popeye i Cloudy, pošto su ponovo vraćeni da vode slučaj, u njegovom "Lincolnu" prate Sala, koji izlazi iz garaže i parkira auto na ulici. Policija posmatra auto cijelu noć; oko 4 ujutro banda pljačkaša pokušava ga ukrasti, ali oni bivaju uhapšeni i auto je odvučen kao dokazni materijal. Automehaničar (Irving Abrahams) ne uspijeva pronaći nikakve narkotike u autu, ali Popeye odbija povjerovati u to. Dok su se Devereaux (na čije je ime auto registriran) i La Valle raspravljali s policajcem zaduženim za aute u garaži, Cloudy primjećuje oko 60 kg razlike između stvarne i prijavljene težine auta. Mehaničar otkriva jedan dio auta koji nije provjerio - panele ispod vrata. Popeye mu pomaže da otvori ove panele i neotpakovane kese su pronađene. Auto je navodno popravljen, kese zamijenjene i auto je vraćen Devereauxu, dok policija čeka da krijumčari naprave konačnu transakciju. Charnier preuzima auto i odlazi na Wardov otok, gdje ga Lou Boca upućuje u napuštenu fabričku zgradu. Tamo su paketi heroina testirani kao čisti. Paketi su skriveni unutar zgrade, a gotovina je skrivena u autu koji je kupio Lou Boca. Pošto je transakcija obavljena, Boca slavi i Sal odvozi Charniera nazad u grad, pravo u policijsku zamku koju je postavio Popeye. Sal vozi nazad u fabriku, ali policija mu je za petama, dok se ostali članovi bande kriju u glavnoj zgradi, a Charnier se skriva u pomoćnoj zgradi. Ubrzo počinje oružani sukob, u kojem Boca gine. Popeye lovi Charniera unutar skladišta ispunjenog smećem. Cloudy mu se pridružuje u trenutku kad je Popeye uhvatio Charniera u klopku, ali u momentu kada dva policajca prilaze, Popeye čuje buku iza drugih vrata. On puca prije nego je Cloudy uspio zatvoriti put, ali ispostavlja se da je ubijen agent Mulderig. Odlučan uhvatiti "prvu žabu" po svaku cijenu i ne misleći o smrti federalnog agenta, Popeye utrčava u skladište, vjerujući da se tu krije Francuz. Iznenada se začuje pucanj. Na samom kraju otkriveno je da su Weinstock i preživjele Boce ili pobjegli ili dobili blaže kazne, dok je Devereaux završio u federalnom zatvoru 4 godine; Charnier je pobjegao i vjeruje se da živi u Francuskoj, dok su Doyle i Russo bili suspendirani iz Odjela za narkotike.[2]

Uloge[uredi | uredi izvor]

Nagrade[uredi | uredi izvor]

Zanimljivosti[uredi | uredi izvor]

  • Roy Scheider i Gene Hackman patrolirali su sa Eddiejem Eganom i Sonnyjem Grossom mjesec dana kako bi imali bolju predstavu o likovima koje glume. Hackmanu su se zgadile neke scene tokom patrole. U jednom incidentu pomogao je da se osumnjičeni savlada i poslije se brinuo da ne bude optužen za ulogu lažnog policajca.
  • Robert Mitchum je tvrdio da je odbio ulogu Popeyea Doylea zato što je mrzio priču.
  • Sudar auta tokom snimanja potjere na raskrsnici ulica Stillwell Ave. i 86th St., je bilo neplanirano ali je bilo ubačeno u film zbog svog realizma. Čovjek čije auto je bilo udareno samo što je bio napustio svoju kuću da bi otišao na posao, bio je potpuno nesvjestan da se trka auta ustvari snimala za film. Producenti su kasnije platili račun za popravke njegovog auta.
  • Kondukter u vozu je u stvari bio pravi kondukter, čije je ime bilo Bob Morrone. Glumac koji je trebao da ga glumi nije se pojavio na dan snimanja te scene. Isto tako, mašinovođa je također bio stvarni mašinovođa. Uprava podzemnih željeznica je odbila da dozvoli nekom glumcu da upravlja sa vozom.
  • Scene glavne automobilske potjere su smatrane jednim od najboljih ikad snimljenih na filmu tog vremena, prestižući film Bullitt po tom pitanju. William Friedkin je pokušao opet da napravi nešto bolje sa scenom potjere u filmu Živjeti i umrijeti u L.A.
  • U jednoj sceni vidi se panorama Manhattana (kad je auto bilo istovareno sa broda), može se vidjeti prvi toranj od Svjetskog trgovinskog centra koji je onda još uvijek bio u izgradnji.
  • Steve McQueen je dobio ponudu da glumi u ovom filmu. Pošto je on već igrao policajca u filmu Bullitt, nije više želio da ima uloge policajaca, i odbio je ponudu.
  • Stvarni događaji po kojima je snimljen ovaj film odigrali su se između 7. oktobra 1961. i 24. februara 1962.
  • Prema Williamu Friedkinu, značenje slamnatog šešira ostavljenog pokraj zadnjeg prozora Doyleovog i Russovog automobila bilo je u to vrijeme čest znak u New Yorku da je unutra prerušeni policajac i da je na dužnosti.
  • Učestvujući u snimanju ovog filma, detektiv Eddie Egan je odlučio da se penzioniše iz NYPD-a i započne karijeru u Hollywoodu. NYPD, međutim, optužuje ga za manje greške u izvještajima i istragama. Tokom Eganovog suđenja režiser William Friedkin je svjedočio u njegovu korist u prisustvu Roya Scheidera. Egan je bio otpušten iz policije samo sate prije penzionisanja, tako da mu je oduzeta penzija. Odluka je kasnije bila poništena nakon što je uložena žalba.
  • U jednoj od potjera, Popeye skida svoj kaput i šešir. U sljedećoj sceni prikazan je kako silazi niz stepenice obučen u kaput i sa šeširom na glavi.[2]

Kritike[uredi | uredi izvor]

... sav film je površina, pokret, nasilje i uzbuđenje. Samo jedan od likova stvarno izbija u tri dimenzije: Popeye Doyle, njujorški detektiv za narkotike koji je energičan, opsjednut i pomalo lud. Ostali likovi ne mogu da izbiju na površinu zato što nema vremena za njih da se primijete. Stvari se dešavaju prebrzo ...

Roger Ebert [3]

... iako izgleda sporije danas, još uvijek se osjeća stalni pokret. Doyle je kao nervozni tigar uvijek spreman za lov, jedno golicanje koje traži nešto da ga počeše, i Hackman nam predstavlja jednu od svojih najboljih uloga svoje karijere ...

James Plath, Movie Metropolis

... priča iz surove realnosti - i snimljena kao takva - još uvijek ostaje akcijski klasik i dan-danas i nudi adrenalinom pogonjenu radnju koja ne vrijeđa ničiju inteligenciju ...

Ryan Cracknell, Movie Views [4]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 27. 10. 2012. Pristupljeno 15. 12. 2012.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  2. ^ a b c d http://www.imdb.com/title/tt0067116/?ref_=nv_sr_2
  3. ^ http://rogerebert.suntimes.com/apps/pbcs.dll/article?AID=/19710101/REVIEWS/101010309
  4. ^ http://www.rottentomatoes.com/m/french_connection/

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]