Franjo I, car Svetog Rimskog Carstva

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Franjo I
Vladavina13. septembar 1745 - 18. august 1765
PrethodnikKarlo VII
NasljednikJosip II
Krunidba4. oktobar 1745
SupružnikMarija Terezija Austrijska
DjecaMarija Ana Austrijska
Josip II
Marija Kristina od Teschena
Marija Elizabeta Austrijska
Karlo Josip Austrijski
Marija Amalija Austrijska
Leopold II
Marija Ivana Austrijska
Marija Josipa Austrijska
Marija Karolina Austrijska
Ferdinand Este-Austrijski
Marija Antoaneta Austrijska
Maksimilijan Franjo Austrijski
DinastijaLotaringija
OtacLeopold, vojvoda Lotaringije
MajkaElizabeta Karla Orleanska
Rođenje8. decembar 1708
Nancy
Smrt18. august 1765
Innsbruck

Franjo I (8. decembar 1708 - 18. august 1765) bio je car Svetog Rimskog Carstva i veliki vojvoda Toskane. Oženivši Mariju Tereziju Austrijsku osnovao je dinastiju Habsburg-Lorena.

Zlatni novčić sa likom Franje I kao uspomena na njegovu krunidbu 1745. godine

Rođen je u Nancyu kao Franjo Stjepan, najstariji preživjeli sin Leopolda, vojvode Lotaringije, i Elizabete Karle Orleanske. Preko nane je bio praunuk cara Ferdinanda I.

Kako tadašnji car Svetog rimskog Carstva, Karlo VI, nije imao sinova, on je, kao njegov najbliži muški srodnik, bio mogući nasljednik trona Svetog Rimskog Carstva. Marija Terezija je ipak bila nasljednica očevih kraljevstava, u kojima nije bilo salskog zakona koji bi je spriječio da ih naslijedi. Karlo VI je želio da nakon njega za cara bude izabran neko iz njegove porodice, pa je planirao brak između svoje kćeri Marije Terezije i Franjinog starijeg brata Klementa. Nakon Klementove smrti Karlo VI je počeo Franju gledati kao priliku za udaju svoje kćeri Franjo je stoga doselio u Beč, gdje je odgajan na carskom dvoru zajedno sa svojom budućom suprugom.

Franjo Stjepan sa suprugom i djecom

Franjo Stjepan je naslijedio očevo vojvodstvo Lotaringiju po Leopoldvoj smrti 1729. godine. Kasnije je Lotarngiju zamijenio za veliko vojvodstvo Toskanu s poljskim kraljem. Vjenčanje je održano 12. februara 1736. godine i par je imao šesnaestero djece. Marija Terezija se potrudila da bude izabran za cara Svetog Rimskog Carstva 13. septembra 1745. godine. Franjo I i Marija Terezija su krunisani za cara i caricu 4. oktobra 1745. godine.

Iako je on bio de jure car Svetog Rimskog Carstva, svu je vlast prepustio supruzi. Umro je iznenada, dok se vozio u kočiji pri povratku sa opere. Službeno ga je naslijedio sin Josip II, ali sva je moć ostala u rukama Marije Terezije.