Frederick Albert Cook

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Frederick Cook

Frederick Albert Cook (Hortonville, 10. juni 1865 - New Rochelle, 5. august 1940), američki istraživač i pisac.

Njegova tvrdnja da je 1908. godine prvi stigao do Sjevernog pola učinila ga je jednom od najkontraverznijih osoba 20. vijeka.

Cook je diplomirao medicinu na Univerzitetu New York 1890. godine. Kao liječnik učestvuje u ekspediciji na Arktiku 1891.-1892. godine, koju je predvodio Robert Edwin Peary.

1897.-1899. godine učestvuje kao liječnik u belgijskoj ekspediciji na Arkarktiku. 1903. godine Cook je izveo prvi od nekoliko pokušaja da se popne na vrh Mount McKinley, najviši vrh Sjeverne Amerike. Njegove tvrdnje da se 1906. godine dospio na vrh osporavali (na temelju slika koje je Cook snimao tokom uspona) su mnogi. Danas se uspjeh prvog uspona na Mount McKinley pripisuje istraživaču Hudsonu Stucku 1913. godine.

Godine 1907. Cook je krenuo na osvajanje Sjevernog pola. U septembru 1909. godine Cook je objavio da je stigao na Sjeverni pol 21. aprila 1908. godine u pratnji dva eskima, dakle prije Pearyja. Njegove tvrdnje je odmah osporio Peary. Iako se danas općenito smatra da je Peary prvi dospio do Sjevernog pola, pravu je istinu nemoguće otkriti. Postoji i mišljenje da niti jedan od njih dvojice zbog tadašnjih mjernih instrumenata nije došao tačno na Sjeverni pol.

1925. godine Cook je osuđen na zatvor zbog kršenja poštanskog zakona. Pomilovan je 1930. godine, a 1940. godine predsjednik Franklin Delano Roosevelt dodijelio mu je predsjednički oprost.

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: