Freetown

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Freetown
Grad
Pogled na grad
Država  Sijera Leone
Regija Zapadna zona
Nadmorska visina 26 m
Površina 81,48 km2
Stanovništvo 1,055,964 (2015)
Osnovan 1792.
Vremenska zona UTC+0

Freetown je glavni i najveći grad Sijera Leone, države u zapadnoj Africi. On je i glavna luka na Atlantskom okeanu, smješten u zapadnom području zemlje, sa 1.070.200. stanovnika. Grad je ekonomski, finansijski i kulturni centar Sijera Leone-a. Mnoge najveće kompanije u državi imaju svoja sjedišta u Freetown-u, kao i većina međunarodnih kompanija.

Gradska ekonomija je velikim dijelom okrenuta prema njegovoj kvalitetnoj prirodnoj luci, koja je najveća prirodna luka kontinentalne Afrike. Pristanište "Queen Elizabeth II" je sposobno da primi prekookeanske brodove i da u većoj mjeri servisira izvoz iz Sijera Leone-a.

U Freetown-u se nalaze dva najveća državna univerziteta, jedan je "Fourah Bay College", najstariji univerzitet u zapadnoj Africi, osnovan 1827. Ovaj univerzitet ne samo da je igrao ključnu ulogu u kolonijalnoj historiji Sijera Leone-a nego je imao i ključnu ulogu i u ostalim državama zapadne Afrike, u kojima se govori engleski jezik.

Freetown je sjedište desetina novina koje izlaze u Sijera Leone-u, i državne televizije i radio stanica. Emiter "Sierra Leone Broadcasting Services (SLBS)" je prvenstveno smješten u Freetown-u, iako on ima i regionalna sjedišta u ostalim važnim gradovima u zemlji, kao što su: Bo, Kenema, Koidu Town and Makeni.

Međunarodni aerodrom Lungi je međunarodni aerodrom, koja opslužuje Freetown i ostatak Sijera Leone-a. Smješten je u gradu Lungi, distrikt Port Loko District, preko rijeke, naspram Freetown-a. To je glavni aerodorom za domaći i međunarodni saobraćaj, iz zemlje i prema Sijera Leone.