Friesenhausen

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Friesenhausen je mjesto u općini Aidhausen u okrugu Haßberge u njemačkoj saveznoj državi Bavarskoj, čije broj stanovnika iznosi otprilike 350.[nedostaje referenca]

Historija[uredi | uredi izvor]

824. Godine velikaš Frieso je manastiru u Fuldi poklonio zemljište u okolini Friesenhausena. Radi se o prvom pismenom pominjanju mjesta, iako se smatra da njegova historija započinje puno ranije. U periodu od 1521. do 1940. mjestom je vladalo najmanje 7 plemićkih porodica.

Spomenici[uredi | uredi izvor]

Najinteresantniji spomenik malog sela je dvorac, koji je danas privatno imanje. Pored toga postoji veoma lijepa mala katolička crkva, kao i veća protestantska crkva. Do polovine 20. vijeka postojale su i dvije škole, od kojih je jedna bila katolička, a druga protestanska. U međuvremenu ne postoji ni jedna. Prije holokausta, u Friesenhausenu je postojala relativno brojna grupa Jevreja koja je imala sopstvenu sinagogu i ritualnu banju (mikvu).

Kultura[uredi | uredi izvor]

Friesenhausen je poznat po amaterskim pozorišnim predstavama, koje se svake godine održavaju od januara do februara. Između ostalog, postoji udruženje amaterskog pozorišta i nogometni klub.

Reference[uredi | uredi izvor]