Fruška gora

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Fruška gora

Fruška gora (mađ. Tarcal, lat. Alma Mons) je planina u sjevernom dijelu Srijema, većim dijelom smještena u Srbiji, a manjim u Hrvatskoj.

Planina se proteže oko 80 km zapad-istok i oko 15 km sjever-jug s najvišim vrhom Crveni čot, koji se nalazi na 539 m nadmorske visine. Obronci Fruške gore poznati su po vinogradima, koji imaju veliki ugled u regiji. Od 1960. godine veći dio planine (25.525 ha) pretvoren je u Nacionalni park Fruška gora.

Veći gradovi kojima je okružena Fruška gora su Sremska Mitrovica, Ruma i Inđija na južnom dijelu, dok su sjeverno od planine Sremski Karlovci, Novi Sad, Beočin i Bačka Palanka kao i gradovi u Hrvatskoj: Vukovar i Ilok.

Ime planine dolazi od starog srpskog naziva za Franke (jed. Frug, mn. Fruški), pa bi prijevod naziva planine glasio Franačka planina.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons
Commons: Fruška gora
Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: