Fumihito, princ Akišino

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Fumihito
Fumihito 2016.
SupružnikKiko Kavašima
DjecaMako
Kako
Hisahito
DinastijaJamato
OtacAkihito
MajkaMičiko Šoda
Rođenje (1965-11-30) 30. novembar 1965 (58 godina)
Tokio, Japan

Fumihito, princ Akišino (rođen 30. novembra 1965. godine) je drugi sin japanskog cara Akihita i carice Mičiko. Drugi je u nizu nasljednika japanskog prijestolja, iza svoga brata Naruhita.

Studirao je biologiju u Japanu, a kasnije taksonomiju riba u Ujedinjenom Kraljevstvu. Bavio se i ornitologijom.

Dana 29. juna 1990. godine oženio je Kiko Kavašimu, koju je upoznao tokom studija. Po vjenčanju je dobio titulu princa Akišina i dozvolu da započne vlastiti ogranak carske porodice. Princ i princeza Akišino imaju troje djece:

Princ Akišino je drugi u nizu nasljednika japanskog prijestolja, pošto ženski potomci nemaju nasljednih prava, a nakon njega u nizu je njegov sin Hisahito. Rođenje Hisahita je okončalo dugogodišnje pitanje budućnosti japanske monarhije, pošto su svi ostali članovi carske porodice iz njegove generacije princeze. Ako nadživi svoga brata i ako njegov brat ne dobije zakonitog sina, princ Akišino će postati car Japana.

Obaveze[uredi | uredi izvor]

Princ i princeza Akišino redovno predstavljaju Japan. U augustu 2009. putovali su u Holandiju kod kraljice Beatrix na poziv nje i njene vlade, povodom obilježavanja 400. godišnjice uspostavljanja trgovačkih veza između Japana i Holandije.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]