GIF

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

GIF (engleski: Graphic Interchange Format, izg. /ˈɪf/ [džif] ili /ˈɡɪf/ [gif]) jedan je od dva najčešće korištena računaska grafička formata za razmjenu slika na World Wide Web-u.

Animirani GIF

To je 8-bitni (jedan piksel prezentiran je jednim bajtom) bitmap grafički format (pogledaj rasterska slika) koji koristi paletu od maksimalno 256 boja. Konvertiranjem izvornih bitmapa (BMP, JPG, TIF, PNG i dr.) u GIF, veoma se smanjuje broj nijansi kojima se interpretira sadržaj, što rezultira stepeničastim prelazima pri pretapanju boja i gubitkom finijih detalja, a najčešće i prejakim kontrastom boja. GIF je zato prikladniji za razne dijagrame i slične grafičke sadržaje, nego za fotografije.

Ako se ipak koriste za fotografije, navedeni nedostaci se ublažavaju postupkom Dithering-a, kojim se uz upotrebu raspoložive palete boja, primjenom različitih algoritama za rasteriranje, postižu efekti bliži izvorniku (slike gore).

S druge strane, memorijske potrebe za spremanje sadržaja u GIF-u su skromne, pa ga to čini prikladnim za razmjenu putem Interneta, jer se srazmjerno velike slike mogu sažeti u manju datoteku, što ubrzava download, čak i putem vrlo sporih modema (ipak, GIF datoteke su u pravilu značajno veće od onih komprimiranih u JPG). Nadalje, tim je formatom podržana prozirna pozadina (efekat kao da je slika na staklu), kao i animacija. To ga uz skromne memorijske potrebe čini idealnim za bannere, logotipe i kratke pokretne sekvence, tj. primjene učestale na internetu.

Historija GIF-a[uredi | uredi izvor]

Animated gif

GIF je 1987. godine pod originalnim imenom 87a predstavila kompanija CompuServe kao nadomjestak ranijem formatu nazvanom RLE, koji se također koristi za download slika, samo je bio u crno-bijeloj verziji. Godine 1989. ista kompanija nudi noviju, poboljšanu verziju GIF-a, imena 89a. Ta verzija je poznata kao animirani GIF - slika sačinjena od više frame-ova, koji daju dojam kretanja lika. Kreatori formata su izgovarali GIF kao "jif" sa mehkim "G" /ˈɪf/ kao u engleskoj riječi "gin". Steve Wilhite kaže da namjeravani izgovor promišljeno odjekuje kao naziv američkog brenda putera od kikirikija, Jif, i zaposlenici CompuServe će često reći da "Zahtjevni razvijači biraju GIF", imitirajući televizijske reklame ovog brenda.[1]

Alternativni izgovor sa tvrdim "G" (/ˈɡɪf/ kao u "graphics", na koji se i odnosi) jeste u širokoj upotrebi.[2] Rječnik American Heritage Dictionary[3] citira obje varijante, potvrđujući "jif" kao osnovni izgovor, dok OED[4] i Cambridge Dictionary of American English[5] nude samo izgovor sa tvrdim "G". Merriam-Webster's Collegiate Dictionary[6] citira oba izgovora, ali postavlja "gif" na prvo mjesto ("\ˈgif, ˈjif\"). Rječnik New Oxford American Dictionary daje jedino "jif" u svom drugom izdanju[7] ali ga ažurira u "jif, gif" u svom trećem izdanju.[8]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Olsen, Steve. "The GIF Pronunciation Page". Pristupljeno 6. 3. 2009.
  2. ^ "Gif's inventor says ignore dictionaries and say 'Jif'". BBC News. 22. 5. 2013. Pristupljeno 22. 5. 2013.
  3. ^ "GIF". The American Heritage Abbreviations Dictionary, Third Edition. Houghton Mifflin Company. 2005. Pristupljeno 15. 4. 2007.
  4. ^ "GIF". Oxford Dictionaries Online. Oxford University Press. Arhivirano s originala, 12. 10. 2014. Pristupljeno 7. 10. 2014.
  5. ^ "GIF". The Cambridge Dictionary of American English. Cambridge University Press. Pristupljeno 19. 2. 2014.
  6. ^ "Gif - Definition from the Merriam-Webster Dictionary". Merriam-Webster Dictionary. Merriam-Webster, Incorporated. Pristupljeno 6. 6. 2013.
  7. ^ The New Oxford American Dictionary (2nd izd.). Oxford University Press. 2005. str. 711.
  8. ^ The New Oxford American Dictionary (3rd izd.). 2012. (part of the Macintosh built-in dictionaries).