Gabbeh

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Gabbeh
RežiserMohsen Makhmalbaf
Producent
Scenarist(i)Mohsen Makhmalbaf
Uloge
MuzikaHossein Alizadeh
Žanr
KinematografijaMahmoud Kalari
MontažaMohsen Makhmalbaf
ProdukcijaMK2 Productions
DistributerNew Yorker Films
Premijera25. 6. 1997.
Trajanje75 minuta
Zemlja
JezikPerzijski

Gabbeh je iranski film snimljen 1996. u iransko-francuskoj produkciji. Režirao ga je Mohsen Makhmalbaf. Traje 75 minuta i jezik je perzijski.

Prije nego što je počelo snimanje filma, Mohsen Makhmalbaf je otputovao u zabačene stepe jugoistočnog Irana sa namjerom da snimi dokumentarni film o životu jednog izolovanog plemena nomada. Tokom vijekova, ove lutajuće porodice tkale su specijalne tepihe zvane gabbeh, koji su predstavljali njihov umjetnički izraz i autobiografski zapis o nomadskom životu. Opčinjen egzotičnom prirodom i pričama koji su predstavljeni u gabbeh-u, Makhmalbaf-ov dokumentarac polako se pretapa u magičnu ljubavnu priču koja koristi gabbeh kao osnovu za maštu i stvarnost.

Radnja[uredi | uredi izvor]

Stariji bračni par je čistio svoj gabbeh (tepih) na rijeci i usput su se prepirali. Nekim čudom pojavljuje se mlada žena čiji je lik bio utkan u tepih. Ona pomaže starcima da ga operu i otkriva im da pripada klanu čija je historija opisana u dizajnu i ukrasima gabbeh-a. U tepih su utkani likovi čovjeka i žene kako jašu na konju. Ona otkriva tajnu koja počiva na jahaču naslikanom na bijelom konju i obučenom u crno. Kako su promicali mjeseci i godišnja doba on je slijedio njenu porodicu iz daleka, uvijek prisutan, uvijek u očekivanju, pjevajući joj ljubavne pjesme i zovući je da odjaše sa njim negdje daleko. Film takodje prikazuje običaje iranskog nomadskog plemena Qashkai čija je glavna preokupacija bila stočarstvo i izrada prelijepih perizjskih tepiha. Film je okarakterisan kao romantična oda ljepoti, prirodi, ljubavi i umjetnosti.

Zanimljivosti[uredi | uredi izvor]

Nagrade[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]