Garfield (lik iz stripa)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Garfield je narandžasti mačak s crnim prugama i glavni lik stripa Garfield. Rođen je u kuhinji italijanskog restorana odakle je vjerovatno dobio naviku prežderavanja, ali vlasnik restorana ga je ubrzo prodao trgovini ljubimcima. Živi s psom Odiem i vlasnikom Jonom. Garfield često komentira Jonove postupke ili pak šutira Odiea (češće sa stola nego na podu). Ima medvjedića Pucka (engl. Pooky) kojem se povjerava i voli više od bilo koje druge osobe na svijetu. Također mrzi ponedjeljke, pauke (koje često zgnječi novinama), rođendane (strah od starenja), vježbanje, dijete, Nermala, ali zato voli napadati poštara, izazivati pse, mučiti Odiea, jesti, spavati, gledati TV, diviti se samom sebi u ogledalu, buditi Jona i krasti tuđu hranu. Iako Garfield terorizira cijelo susjedstvo i ukućane, ponekad se prema njima ponaša kao mentor npr. kada uči Jona ljenčarenju, Nermala penjanju na drvo, a ponajviše uči Odiea ljenčarenju, jedenju, napadanju poštara, buđenju Jona dok mu je jednom čak objašnjavao šta je život. Trenutno je u osmom od devet života.

Garfield se prvi put u stripu pojavio 19. juna 1978. (19.6. je ujedino datum Garfieldovog rođendana), a ime je dobio po Davisovom djedu koji se zvao James Garfield Davis (Davisov djed dobio je ime po bivšem američkom predsjedniku James Garfieldu)

Hrana[uredi | uredi izvor]

Garfieldova najdraža hrana su definitivno lazanje ali na njegovom jelovniku pronađu se i:

  • Paprati: Jonove biljke koje on uporno donosi kući iako svaku dočeka ista sudbina. Paprati ponekad pričaju (jedna je čak poticala Garfielda da je pojede). Garfield voli koristiti jedan od preostalih listova paprati kao čačkalicu.
  • Cvijeće: U gredici ili u vrtu. Za razliku od paprati, cvijeće nastoji spasiti svoj život. Zato pokušava pobjeći ili otjerati Garfielda. Naravno, ne uspijeva im i bivaju pojedene. Garfield često uništava cvijeće iz zabave.
  • Ribice: Najčešće zlatne, ove životinje su također žrtve Garfieldove proždrljivosti. Ponekad prijete Garfieldu ili ga mole za milost. Uvijek su u okruglom, premalom akvariju ali i pored toga što ih većina ih bude pojedena, Garfield ponekad naiđe na opasne ribice.
  • Brza hrana: Pizza, hamburgeri, hot-dogovi... Ovakva prehrana je razlog Garfieldove debljine. Zbog pizze često napada dostavljača. Ne zna se voli li Garfield inćune ili ne, s obzirom na to da mu je u nekim stripovima zlo od njih, dok ih u drugima bez problema jede. Garfieldova želja za brzom hranom je rezultat rođenja u italijanskom restoranu.
  • Mačja hrana: Često podsjeća na blato (kakve je i boje). Garfield voli određenu mačju hranu i često je jede bez imalo pristojnosti. Također može disati i spavati u hrani.
  • Pseća hrana: Garfield mora jesti pseću hranu samo ako im ponestane mačje. Probao je pseće biskvite i voli krasti Odievu hranu.
  • Purica: Garfieldov lovački plijen. Najčešće je ukrade Jonu
  • Kafa: Garfield je mrzovoljan ujutro i zato mu treba kahva. Nije rijetkost da popije svu kahvu koju pronađe. Ako je ne dobije, spreman je uništiti kuću.
  • Ptice: Kućni kanarinci ili vrapci. Kao i većina životinja i ptice imaju sposobnost govora. Vrapci koji se kupaju na ptičjem kupalištu obično pobjegnu dok kanarinci završe isto kao i ribice.
  • Krofne: Druga Garfieldova najdraža hrana. Često ih jede uz kahvu. Uvijek su mu uskraćene za vrijeme dijete te se stoga često pojavljuju kao dijetne halucinacije. Garfieldova ljubav prema krofnama je toliko velika da ih je jednom čak i poštovao kao bogove.

Pored bogatog jelovnika, Garfield odbija jesti:

  • Miševe: Garfield ne obavlja svoju mačju dužnost te stoga miševi i on imaju mirovni sporazum (Jonu se to, dakako, ne sviđa). Često igra golf, poker ili lovice s miševima. Garfield ima prijatelja Cijukala (engl. Squeak). Ne jede miševe zato što ne voli njihov okus i jer mu se gadi ubijati ih.
  • Zdravu hranu: Garfield mrzi zdravu hranu vjerovatno jer ga podsjeća na dijetu.
  • Mačju hranu: Često je odbija jesti pa je stoga baca na Jona. Najgora mu je suha hrana.
  • Grožđice: Najmrža hrana. Kolačići i zobene pahuljice često sadrže grožđice pa ih Garfield izbacuje iz hrane i stavlja na određena mjesta u kući. Grožđice se nagomilaju pa Jon ima velikih problema pospremajući kuću.
  • Mrkvu, špinat i celer: Dijetna hrana. Od nje Garfield ima noćne more. Kad je nezadovoljan često baci dijetnu hranu u Jona.
  • Jetricu: Jon često pokušava natjerati Garfielda da pojede jetricu. To mu ponekad uspije, a ponekad ne.
  • Čarape: Jonovo dragocjeno vlasništvo. Garfield ih nastoji izbjegavati iako ih je par puta pojeo.