Gastritis

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Gastritis uzrokovan stresom)

Gastritis je upala želučane sluznice.

Simptomi[uredi | uredi izvor]

Gastritis počinje s bolom u gornjem dijelu trbuha s mučninom i žgaravicom. Često se takvi simptomi ubrzo povuku, ali ukoliko potraju jasno je da se razvio gastritis. Želučana sluznica kod gastritisa nadražena je i upaljena, ali ne postoji otvorena rana - to je karakteristično kod peptičkog ulkusa.

Liječenje[uredi | uredi izvor]

Liječenje započinje uvođenjem mjera kao što su prestanak pušenja i promjena prehrambenih navika. U tom smislu je ključno nepreskakanje obroka, pogotovo doručka. Prvi lijekovi koji se uvode jesu antacidi. Često je i samo uzimanje antacida sasvim dovoljno da zaustavi bolest. Međutim, u slučaju da gastritis potraje ili progredira u peptički ulkus tada se u liječenje uvode H2-antagonisti i blokatori protonske pumpe.

Gastritis uzrokovan stresom[uredi | uredi izvor]

Gastritis uzrokovan stresom je karakteriziran difuznim površnim erozijama mukoze koje izgledaju kao diskretna područja eritema. Obično ovakva krvarenja sam prestaju i u rijetkim slučajevima predstavljaju opasnost po život. Stresna krvarenja su česta u jedinicama intenzivne njege. Incidenca klinički signifikantnog gastrointestinalnog krvarenja zbog akutnog stresnog gastritisa se nalazi kod 1,5% ovakvih pacijenata.

U odbrani sluznice važno je i stvaranje raznih citoprotektivnih prostaglandina (tvari koje služe obrani sluznice) za čiji je nastanak nužna dobra prokrvljenost želučane sluznice. To je jedan od mehanizama kojima se objašnjava nastanak ulkusa u stanjima šoka, hipoksije i stresa, te u starijih osoba s razvijenom aterosklerozom, odnosno u svim stanjima u kojima je opskrba želuca krvlju i kisikom smanjena.

Stresna krvarenja najčešće su asocirana sa povredama glave i povišenim intrakranijalnim pritiskom (Cushingove ulceracije) i opekotinama (Curlingove ulceracije)