Geografija Sjedinjenih Američkih Država

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Mapa Sjedinjenih Američkih Država
Info
Ovaj članak je dio šireg članka: Sjedinjene Američke Države

Sjedinjene Američke Države su površinom treća najveća država na svijetu, poslje Rusije i Kanade, sa ukupnom površinom od 9 631 418 km2. Sa ovako ogromnom teritorijom, geografija Sjedinjenih Američkih Država u velikoj mjeri varira od jednog područja do drugog. Epalejšn i Roki planine su dva glavna planinska masiva na teritoriji Sjedinjenih Država. Roki Planine su visočije i nalaze se na zapadu, dok se niže, Epalejšn planine nalaze na istoku.

Istočno od rijeke Misisipi (Najveće rijeke u Sjevernoj Americi) je u glavnom šumovito. Epalejšn planine djele ovo područje u Istočne i Srednjozapadne Sjedinjene Američke Države, iako se "južne države" često smatraju posebnom regijom primarno zbog kulturnih razloga. Zapadno od Misisipija su Zapadne Sjedinjene Američke Države. Između Misisipija i Roki planina nalazi se Velika ravnica (S.A.D.) (Većina Divljeg Zapada) dok se Tihookeanske Sjedinjene Američke Države nalaze zapadno od Roki planina. Daleka država Aljaska se smatra arktičkom zemljom, dok se Havaji smatraju tropskim područijem.

Sjedinjene Američke Države imaju dugu granicu sa Kanadom i Meksikom. Granica između Kanade i Sjedinjenih Država je duga 8 893 km a granica između Meksika i S.A.D.-a je duga 3 326 km. 19 924 km granice Sjedinjenih Američkih Država dira okeane i mora. Što se tiče klime, većina Sjedinjenih Američkih Država ima blagu klimu, izuzev nekoliko područja koji imaju Arktičku klimu (Aljaska), ili Tropsku klimu (Florida, Havaji). Neka područja Sjedinjenih Američkih Država imaju visok rizik od uragana, tornada, i zemljotresa.


Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: