Geometrijske transformacije

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Operacije koje primjenjujemo na geometrijski opis objekta da bi ga premjestili, rotirali, promijenili njegovu veličinu ili reflektovali se nazivaju geometrijske transformacije. Geometrijske transformacije se primjenjuju na objektima tokom modeliranja, kao i u viewing rutini (proceduri za prikazivanje slike na izlaznom uređaju), gdje preoblikujemo opis prizora koji se nalazi u svjetskim koordinatama (engl. world coordinates), omogućavajući tako prikaz na izlaznom uređaju. Za preoblikovanje pri modeliranju obično kažemo da su to modeling transformacije. Transformacije se dodatno koriste i u mnoštvu drugih aplikacija, npr u CAD sistemima ili u računarskoj animaciji.

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: