Fred i George Weasley

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa George Weasley)
Blizanci Weasley
Lik iz serijala o Harryju Potteru
Rodmuškarci
Boja kosecrvena
Boja očijuplava
DomGryffindor
Čistoća krvičista krv
VjernostDumbledoreova Armija, Red feniksa
GlumacJames Phelps, Oliver Phelps
Prvo pojavljivanjeHarry Potter i Kamen mudraca


Fred i George Weasley (rođeni 1. aprila 1978.) su likovi iz serije romana o Harry Potteru, autorice J. K. Rowling.

Sinovi su Arthura i Molly Weasley. Mlađa su braća Billu, Charlieu i Percyu, a starija braća Ronu i Ginny, a posljednje dvoje su prijatelji Harry Pottera. Blizanci su također dobri Harryjevi prijatelji, i prema njemu se ponašaju bolje nego prema Ronu, kojeg vole zadirkivati zajedno s Percyjem. Kao i ostali Weasleyevi imaju plameno crvenu kosu. Svih ih smatraju duhovitima i čini se da su veoma popularni među Gryffindorima.

Fred i George koji su pohađali Hogwarts od 1989. do drugog polugodišta školske godine 1995.-1996. bili su školski klaunovi i zabavljači, više zainteresovani za zbijanje šala nego za učenje, iako pri stvaranju različitih šaljivih predmeta pokazuju visoki nivo znanja i vještine. Nije začuđujuče da njihovi rođendani padaju upravo na 1. april. Fred se ponekad čini dominantnijim blizancem, ali oni zapravo funkcioniraju kao ekipa. Bili su goniči u Gryffindorskoj metlobojskoj ekipi sve dok im Dolores Umbridge nije doživotno zabranila igranje metloboja. Malo nakon te zabrane napustili su Hogwarts. Sada imaju dućan psina u Zakutnoj ulici. Na razočaranje njihove majke, oni su jedini njeni sinovi koji nisu postali prefekti (ali treba primijetiti da prefekticom nije postala ni njihova sestra Ginny). Njihovi izgled i osobnost su toliko slični da mogu zavarati i vlastitu majku, pa su tako jednom džempere sa slovima, "G" i "F", koje su dobili od majke izmijenili i nazvali sebe "Gred" i "Forge".

U Harry Potteru i Plamenom Peharu, Fred i George su počeli prodavati vlastite šaljive predmete pod imenom "Weasleyevi čarozezi". Jednu od svojih šala testirali su i na Harryjevom bratiću, Dudleyu Dursleyu, tako što im je par Karamela jezikoduljica "slučajno" palo na pod, a Dudley, koji je bio na dijeti, ih je pohlepno pojeo i uskoro dobio jezik produžen za nekoliko metara, a na svjetskom metlobojskom prvenstvu je Ludo Bagman, šef Odjela za magijske igre i sportove u Ministarstvu magije impresioniran njihovim lažnim čarobnim štapićima.

Usprkos želji njihove majke da se zaposle u Ministarstvu magije, njihov san bio je da otvore trgovinu psina. Harry (koji je naslijedio više nego dovoljno novca) im je to omogućio darujući im svoju nagradu sa Tromagijskog turnira

Dvojac puno pomaže Harryju tokom serije; u Harry Potteru i Odaji tajni blizanci i Ron pomažu Harryju da pobjegne od Dursleyevih, u Harry Potteru i Zatočeniku Azkabana dali su mu Mapu za haranje, a u Harry Potteru i Redu feniksa su napravili diverziju kako bi se Harry mogao poslužiti kaminom u uredu profesorice Umbridge, koji nije bio pod nadzorom. Bili su i članovi Dumbledoreove armije, grupe koju su osnovali Harry, Ron i Hermiona kako bi svi mogli dobiti osnovna znanja iz Odbrane od mračnih sila, što im tadašnja profesorica nije pružala. Kasnije te godine, doživotno im je zabranjeno igranje metloboja i oni su odlučili odustati od školovanja; prije odlaska su ipak odali počast Albusu Dumbledoreu ostavljajući Umbridgevu na stotinu muka - ostavili su joj "prijenosnu močvaru" na jednom hodniku, i zatim su odletjeli na svojim metlama, ali su usput još rekli Peevesu da zagorča život Umbridgeici (to je bio jedini trenutak u cijeloj seriji romana o Harry Potteru u kojem je Peeves poslušao i izvršio nešto po molbi nekog učenika). Močvara je neko vrijeme ostala na mjestu, zato što je Umbrideova nije znala ukloniti. Nakon njenog odlaska, profesor Flitwick je u sekundi uklonio močvaru, ali je ostavio komadić pod prozorom u čast blizanaca Weasley.

U Harry Potteru i Princu miješane krvi Fred i George još uvijek uspješno vode svoj dućan psina, i imaju barem jednog zaposlenika ("Verity"). Jedan od njihovih proizvoda (instant mrak) igra važnu, ali negativnu, ulogu u borbi u Hogwartsu. Koristio ga je Draco Malfoy kako bi pobjegao bivšim članovima Dumbedoreove armije. Nije sasvim jasno jesu li se Fred i George, po svojoj velikoj želji, pridružili Redu feniksa, iako njihova odsutnost u bitki u Hogwartsu znači da mu se vjerovatno nisu pridružili.

Iako je gospođa Weasley u početku bila protiv njihove trgovine, shvatila je da imaju dara za svoj posao i od tada se više nije bunila. U stvari, sad je impresionirana uspjesima svojih sinova.

Iako se čini da stalno maltretiraju svojeg brata Rona, zapravo se brinu za njega što najbolje možemo vidjeti u Princu miješane krvi kad su bili jako zabrinuti zbog Ronovog trovanja.

Ostalo[uredi | uredi izvor]