Germanwings

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Germanwings
IATA
4U
ICAO
GWI
Callsign
Germanwings
Osnovana1997
SjedišteKöln, Njemačka
Flota45 (+31 narudžba)
Destinacije100
PreduzećeKöln
Glavne ličnostiThomas Winkelmann (Predsjednik)
Veb-sajt: http://www.germanwings.com

Germanwings je njemačka aviokompanija sa sjedištem u Kölnu te firma kćerka Lufthanse. Osnovana je 1997. godine kao niskotarifna aviokompanija Eurowings Flug GmbH, a 2002. preimenovana je u Germanwings GmbH. Od 2012. godine Germanwings postupno preuzima sve Lufthansine kontinentalne letove koji se odvijaju izvan čvorišta Frankfurta i Münchena. Flota je staconirana u 5 aerodroma: Kölnu/Bonnu, Stuttgartu, Berlin-Tegelu, i u Dortmundu. Germanwings leti iz Sarajeva za Berlin, Köln i Stuttgart.

Flota[uredi | uredi izvor]

Kompanija je imala u oktobru 2013. flotu od 38 Airbus A319-100, 1 Airbus A320-200 te 6 Bombardier CRJ900 aviona.

Usluga[uredi | uredi izvor]

Za razliku od drugih niskotarifnih aviokompanija, Germanwings izdaje rezervacije sjedišta. Tarifni model Germanwingsa je podijeljen na Basic- Smart- i Best-Tarif. Zvanični časopis kompanije se zove GW i dijeli se besplatno. Za razliku od drugih evropskih niskotarifnih kompanija poput Ryanair ili easyJet Germanwings leti isključivo na glavne aerodrome.

Rezervacije[uredi | uredi izvor]

Rezervacije za Germanwings se vrše preko Interneta, mada je u Njemačkoj moguće i rezervirati karte preko običnih putničkih agencija koje su priključene rezervacionom sistemu AMADEUS. Plaćanje se vrši putem kreditne kartice, ali postoji i mogućnost da se vlasnicima njemačkih tekućih računa novac odbije sa računa putem bankarskog ovlašćenja pri rezervaciji. U zemljama gdje Germanwings leti postoji i mogućnost da se telefonski izvrši rezervacije. Cijene avionskih karata počinju od 19 eura. Te cijene su dostupne svima koji rano rezervišu svoje karte ili u toku "rasprodaje" karata koja se najavljuje isključivo putem elektronske pošte. Za te informacije je potrebna prethodna registracija na internet stranicama Germanwingsa.

Nesreće i incidenti[uredi | uredi izvor]

Na dan 24. marta 2015., u 10:47 CET Airbus A320-211, avion star 24 godine, sa registracijom D-AIPX na letu iz Barselone u Düsseldorf (4U9525) srušio se na jugu Francuske blizu mjesta Digne-les-Bains. Bilo je ukupno 144 putnika, dva pilota i četvero članova posade.[1] Svi su poginuli.[2]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]