Giovanni da Verrazano

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Giovanni da Verrazzano

Giovanni da Verrazano (Verrazzano) (oko 1485. - 1528. godine) je bio rani italijanski istraživač sjeverne Amerike. Verrazano je služio francuskoj mornarici, kada je bilo odlikovan kao najznačajniji evropski istraživač atlantske obale SAD-a i Kanade, uključujući luku New York, na kojoj most Verrazano Narrows Bridge nosi ime u njegovu čast.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Giovanni da Verrazano se rodio u Val di Greveu, blizu Firence, u regiji Tuscan u Italiji oko 1485. godine, a umro je oko 1528. godine u Malim Antilima.

Iako je Verrazano ostavio detaljne spise o svojim putovanjima po sjevernoj Americi, mnogi ostali detalji o njegovom životu su ostali nepoznati. Kada je odrastao (oko 1506. - 1507. godine) preselio se u mjesto po imenu Dieppe, tražeći posao mornara. Išao je na par putovanja u istočni Mediteran, te vjerovatno posjetio Newfoundland.

Moderne komemoracije[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: