Gloom

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Gloom (Pokémon))
Gloom
Opći podaci
Japansko imeクサイハナ, Kusaihana
Redni broj44
Generacijaprva
VrstaTravnati/Otrovni
Stepen1.
Razvio se izOddisha
Razvija se uVileplumea
Bellossoma
RazvojLisnati kamen (Vileplume)
Sunčani kamen (Bellossom)
Visina0,8 m
Težina8,6 kg
SposobnostHlorofil (Chlorophyll)

Gloomovo ime dolazi od engleske riječi "gloom" = sumorno, potišteno, što asocira na njegov prividan tužan izgled lica. Engleska riječ "bloom" = procvjetati, mogla bi biti sekundarni uticaj na njegovo ime. Njegovo japansko ime, Kusaihana, znači "zeleni cvijet" ili "smrdljivi cvijet".

Biološke karakteristike[uredi | uredi izvor]

Gloom zaista ima tužan izgled lica. Gloomu kapa neka vrsta sline iz njegovih usta koja je, uz pelud koji proizlazi iz njegovih dugih latica, odgovorna za njegov smrdljivi miris (doduše, smrdljivi Gloom može postati predivni Vileplume ili Bellossom). Tijelo mu je ljubičaste boje, a latice su mu narandžaste. Latice su me slične Oddishovu lišću, upućujući na to da je lišće odumrlo. Pupoljak na njegovoj glavi podsjeća na neprocvjetani cvijet biljke raflezije (koji kasnije procvjeta nakon što se razvije u Vileplumea).

Tekućina koja kaplje iz njegovih usta nije slina. To je zapravo slatki nektar koji on koristi da bi privukao plijen. Kada privuče plijen, nektar se prilijepi za njega, zarobljavajući ga. Nektar vjerovatno privlači plijen koji nema razvijeno osjetilo mirisa, iz razloga što nektar ima odvratan miris.

Kao i nektar, tučak u Gloomovu cvijetu nevjerovatno smrdi; može ga se nanjušiti na daljini od jedne milje. Dokazano je da 1 od 1000 osoba uživa u mirisu koji proizlazi iz tučka Gloomova cvijeta. Oni kojima se ne sviđa miris znaju se onesvijestiti nakon što ga pomirišu. Kada je Gloom suočen s opasnošću, smrad se pogoršava. Ako se osjeća smireno i neugroženo, ne otpušta odvratnu aromu iz cvijeta; štaviše, iz njega proizlazi ugodan miris.

Sam Gloom obožava smrad koji proizlazi iz njegovog pupoljka. Stalno miriše štetne plinove i onda slini još više nektara. Stoga je moguće da Glooma privlači smrad drugog Glooma. Doduše, Gloom se katkada i sam ošamuti od svog smrada.

Kao i još neki Travnati Pokémoni, Gloom je prilično zdepast, no ne treba pomicati svoje udove da bi lansirao svoj napad.

U videoigrama[uredi | uredi izvor]

Gloom je široko rasprostranjen u Pokémon Red (i njegovoj remake verziji FireRed), najčešći način kako bi se steklo Glooma jest razvijajući Oddisha, kojega se može pronaći na sjeveru grada Vermiliona, na zapadu grada Saffrona i na Stazi na kojoj igrač izađe iz Podzemnog puta. Gloom je isto dostupan desno od grada Fuscia.

Gloom ima raznolike napade; s tehnikama koje izazivaju status-efekte kao što su Omamljujuća spora (Stun Spore), Otrovni prah (Poisonpowder) i Uspavljujući prah (Sleep Powder). Još je jedna njegova značajka što može evoluirati u jednu od dvije moguće evolucije (od druge generacije prema nadalje) u Vileplumea i Bellosoma, doduše, Glooma se češće može naći evoluiranog u Vileplumea, iz razloga što u Pokémon FireRed i LeafGreen, Bellosom ostaje nepoznat Pokémon sve dok igrač ne pobijedi Pokémon ligu i ne dobije pristup Sevii ostrvima. Gloom se može razviti samo uz pomoć Kamenja – Lisnati kamen pretvorit će ga u Vileplumea, dok će ga Sunčani kamen pretvoriti u Bellosoma.

U animiranoj seriji[uredi | uredi izvor]

Gloom je u animiranoj seriji najpoznatiji po tome što je jedan od Pokémona koji pripadaju Eriki, Vođi Dvorane grada Celadona. Prema priči iz epizode 26, Erika je srela Glooma kada ju je napao Grimer. Gloom je upotrijebio svoj odvratni miris da bi udaljio Grimera od Erike. Sada je Gloom Erikin najjači Pokémon.

Nakon što je Tim Raketa uzrokovao požar u Dvorani grada Celadona kako bi se osvetio Eriki jer im nije otkrila tajnu formulu svojih parfema, Gloom je ostao zarobljen u Dvorani dok su plamenovi proždirali zgradu. Ash je, doduše, utrčao u goruću Dvoranu i spasio Gloomov život. Kao nagradu, Ash je dobio Dugin bedž od Erike.