Golgijev aparat

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Golđijev aparat vidljiv kao grupa crnih polukrugova

Golđijev aparat je jedna od ćelijskih organela kod eukariotskih ćelija. On služi za proizvodnju sekreta, a ime je dobio po italijanskom istraživaču Camillo Golgiju koji ga je otkrio 1898. godine.

Osobine[uredi | uredi izvor]

Golđijev aparat se sastoji iz jedne ili više cisternih odvojenih membranama. Takav sistem membrani naziva se i diktiosom, Golđijevo tijelo ili Golđijevo polje. Ovo tijelo ispušta sekret od kojeg se izgrađuju membrane. U unutrašnjosti Golđijevog aparata nalaze se lanci oligo- i polisaharida koji su povezani proteinima. Golđijev aparat ima osobinu polariteta, tj. cisterne unutar njega mijenjaju strukturu i funkciju u zavisnosti od okolnosti. Oba pola aparata označavaju se kao cis i trans pol. Cis pol je konveksan, te je najbliži endoplazmatičnom retikulumu i jezgru ćelije. Trans pol je konkavan, te je usmjeren ka membrani plazme. Po pravilu na cis polu materija ulazi u Golđijev aparat te nakon obrade se ispušta na trans polu. Tokom diobe, Golđijev aparat se raspada u vesikule, koje se ravnomjerno raspoređuju u kćerke-ćelije i ponovo spajaju nakon formiranja novih ćelija.

Funkcije[uredi | uredi izvor]

Golđijev aparat vrši mnoge funkcije za preradu, sortiranje, čuvanje i koncentraciju materijala. Može se povući analogija između Golđijevog aparata i poštanskog ureda. (primanje paketa, sortiranje, te daljnje slanje). Po potrebi, putem Golđijevog aparata se mogu transportirati proteini u druge organele, ili štetne materije izbacivati preko ćelijske membrane van ćelije. Kod biljnih eukariotskih ćelija, Golđijev aparat predstavlja važnu organelu za izgradnju ćelijskog zida.

Reference[uredi | uredi izvor]

  • Alberts, B. i dr.: Molecular Biology of the Cell, Garland Science, 4. izdanje, 2002. ISBN 0-8153-4072-9
  • Campbell, N. i dr.: Biologie. 1. izdanje., Spektrum Akademischer Verlag 1997, Heidelberg, ISBN 3-8274-0032-5
  • Hua, Z., Graham TR.: The Golgi Apparatus u Eurekah Bioscience Collection - Cell Biology, Landes Bioscience 2005

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]