Gornji Milanovac

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Koordinate: 44° 01' 25" SGŠ, 20° 27' 34" IGD

Gornji Milanovac
Gornjimilanovac noc.jpg
Gornji Milanovac noću.
Grb Položaj
Grb općine Gornji Milanovac
Map Serbia Blank .png
Red pog.svg
Gornji Milanovac

Osnovne informacije
Država: Flag of Serbia.svg Srbija
Okrug: Moravički okrug
Općina: Gornji Milanovac
Stanovništvo: 23.982 popis (2002)
Stanovništvo (Metro): 47.641
Površina: 836 km²
Gustoća: 29 stanovnika na km²
Pozivni broj: +381 32
Poštanski broj: 32300, 32301
Registarska oznaka: GM
Administracija
Web stranica:
Pravoslavna crkva u Gornjem Milanovcu

Gornji Milanovac je grad i sjedište istoimene općine u centralnoj Srbiji. Prema popisu iz 2003. grad je imao oko 24.000. stanovnika. Do 1859. grad je nosio ime Despotovac, po rijeci koja protiče kroz grad. Gradu je po nalogu kneza Miloša Obrenovića promijenjeno ime u Gornji Milanovac.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Gornji Milanovac se nalazi između planina Rudnik na sjeveru i Vujan na jugu. Gornji Milanovac zahvata kotlinu oko rijeke Despotovica, koja izvire ispod Rudnika i teče ka jugu. Grad je smješten duž zapadne strane evropskog puta E763, između Ljiga i Čačka. Klima je kontinentalna, ali vrlo hladna; grad po broju stepen-dana stoji odmah iza Sjenice.

Historija[uredi | uredi izvor]

Gornji Milanovac je osnovan 1853. i jedan je od najmlađih gradova Srbije. Za vrijeme kneza Aleksandra nazivao se Despotovac po rijeci Despotovici koja kroz njega protiče, da bi mu konačno ime Milanovac dao Knez Miloš Obrenović po svom polubratu, vojvodi Milanu Obrenoviću. Gornji Milanovac je jedini grad u Srbiji čiji su potpuni plan grada prije izgradnje projektirali bečki arhitekti. Crkva Sv. Trojice je građena uporedo sa gradom. Grad je sagrađen kao prijestolnica II srpskog ustanka (Takovo je udaljeno 10 km od centra grada).

Turizam[uredi | uredi izvor]

Ovaj šumadijski kraj pun je historijskih mjesta: Takovski grm, Brdo mira, etno kuće na Rudniku i u Koštunićima, muzeji. Na brdu nasuprot grada, pored ibarske magistrale, nalazi se "Norveška kuća" (kuća jugoslovensko-norveškog prijateljstva). U selu Vraćevšnica se nalazi čuveni istoimeni manastir. Izletnička mjesta su Takovo, Savinac, Rudnik i Ždreban.

Privreda[uredi | uredi izvor]

U SFRJ je Gornji Milanovac bio jedan od najrazvijenijih industrijskih centara. U njemu su se nalazile poznate fabrike: PIK Takovo, Metalac, Konfekcija Rudnik, FAD, Metal Seko, Sigma, Zvezda - fabrika boja i lakova, Tipoplastika, Dečje Novine i dr. Doba vladavine Slobodana Miloševića i Socijalističke partije Srbije označili su kraj gornjomilanovačkog "privrednog čuda". Danas rastu nova, privatna preduzeća. Najpoznatija su Spektar (proizvodi ambalažu za kobasice i sl.), Papir Print (flekso štampa) i Foka (fabrika kesa).

Obrazovanje[uredi | uredi izvor]

Grad ima četiri osnovne škole, tri srednje škole (gimnazija, tehnička i ekonomska) i tri vrtića.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: