Gračanička sahat-kula

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Gračanička sahat-kula se nalazi u centru gračaničke čaršije, u izravnoj blizini Ahmed-pašine ili Čaršijske džamije. Izgrađena krajem 17. vijeka i nacionalni je spomenik Bosne i Hercegovine.

Karakteristike[uredi | uredi izvor]

Sahat-kula predstavlja jednoprostoran objekat sa skoro četvornom osnovom čije su stranice dimenzija približno 3,60 x 3,60 m. Objekt je izgrađen od kamena i zidovi su, kao i kod ostalih objekata ovoga tipa, vrlo masivni i prosječne debljine 80 cm. Blokovi kamena vapnenca međusobno su povezani vapnenom žbukom. Sahat-kula u Gračanici ima oblik tornja koji se postepeno sužava prema vrhu, do visine 27,0 m. Sahat-kula je djelomično nagnuta na jednu stranu, pa je dobila i naziv "Krivi toranj" u Gračanici. Završena je četverovodnim šatorastim krovom, sa jednom badžom u centralnom dijelu koja se od ostatka krovne plohe izdiže za 70-80 cm. Krov je najvjerovatnije izvorno bio pokriven šindrom. Kasnijim je intervencijama šindra skinuta i umjesto nje postavljen je lim. Tokom posljednje renovacije 2003. godine, sahat-kula je pokrivena bakarnim limom. Ispod krova se nalaze četiri okrugla otvora okrenuta na sve četiri strane predviđeni za satove. Ulaz u objekt se nalazi sa njegove zapadne strane i zasveden je. U unutrašnjosti objekta je usko drveno stubište, širine 60 cm sa podestima na svakih 1,60 metara. Svjetlost je u unutrašnjost objekta dovedena pomoću uskih otvora koji se šire prema unutrašnjosti, a koji su raspoređeni od podnožja pa do vrha objekta. U prvo je vrijeme sat otkucavao sate a la turca. Do II svjetskog rata sahat-kula je služila svojoj svrsi. Austrijske vlasti su sa nje skinule zvono i postavile na bunker da služi za uzbunu.

Renovacija[uredi | uredi izvor]

Sahat-kula je kroz historiju doživljavala čitav niz promjena, najviše u svom izgledu. Prvi put je sanirana poslije požara 1812. godine o čemu svjedoči jedan arapski rukopis sačuvan u gračaničkoj medresi. Sljedeća je popravka bila 1952. godine i tom prilikom je izmijenjen pokrov, popravljene su stube, izvršeno je žbukanje fasade i montirani su satovi. Satovi su u nekoliko navrata bili postavljani, austrijske vlasti su 1878. godine nabavili satove iz Beča, zatim 1952. godine su ponovno montirani satovi, a posljednji su postavljeni 1970. godine, a skinuti su 1986. radi popravke i poslije toga nisu više postavljeni. Posljednji radovi na Sahat-kuli izvršeni su 2003. godine u organizaciji Općine Gračanica u vrijednosti od 30.000 KM. Urađena je rekonstrukcija krova, stavljen novi bakreni pokrov, popravljeno unutrašnje stepenište i ugrađen novi satni mehanizam, koji je nabavljen u Francuskoj i kojeg su ugradili francuski majstori.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]