Ceuta

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Grb Ceute)
Autonomni grad Ceuta
Ciudad Autónoma de Ceuta
Zastava Ceute Grb Ceute
Zastava Grb
Položaj Ceute na karti
Položaj Ceute
Država Španija Španija
Glavni grad Ceuta
Službeni jezik španski
Upravni oblik Španska autonomna zajednica
Juan Jesús Vivas Lara
Zakonodavstvo  
Površina
• Ukupno
18.5 km2
Stanovništvo
• Ukupno
76.343 
Veb-sajt www.ciceuta.es

Ceuta (fonetski: Seuta) je španska enklava na sjeveru Afrike, okružena Marokom, na obali Sredozemnog mora u blizini Gibraltarskog tjesnaca. Poznata je još na arapskom kao سبتة Sebta. Površina Ceute je 18,5 km2, a enklava je udaljena 21 km od Španije. Zajedno sa Melillom (fonetski: Melilja) i Kanarskim otocima proglašena je slobodnom gospodarskom zonom prije ulaska Španije u Evropsku uniju.[1] Stanovništvo Ceute čine kršćani, muslimani, manjina sefardskih Jevreja te mali broj Hindusa iz Pakistana. Službeni jezik je španski,a od Marokanaca koji žive u Ceuti, 40-50 % priča i marokanski arapski.[2][3]

Gibraltarski moreuz. Snimak NASA-e)
Poluostrvo i luka

Historija[uredi | uredi izvor]

Vlada[uredi | uredi izvor]

Španski Ustav iz 1978. u svojim prelaznim odredbama sadržava odredbu da se gradovi Ceuta i Melilla (fonetski: Melilja) mogu konstituirati kao autonomne zajednice, ako tako odluče njihove uprave apsolutnom većinom svojih članova i ako to potvrdi španski Parlament.

Prema toj mogućnosti koju daje Ustav, donesen je Statut autonomije, usvojen 14. marta 1995. godine. Od tada Ceuta ima službeni status autonomnog grada (špa. Ciudad Autónoma de Ceuta), imajući rang između standardnog španskog grada i autonomne zajednice.

Autonomna tijela su: Skupština Ceute (špa. Asamblea de Ceuta), Predsjednik (špa. Presidente) i Savjet Vlade (španj. Consejo de Gobierno)

Od kraja 2005. provodi se reforma Statuta autonomije, prema kojoj bi u nadležnost autonomnog grada Ceute prešle još neke važne funkcije, te bi tako Ceuta i službeno postala autonomna zajednica.

Vlada Maroka traži integraciju Ceute i Melille, zajedno s nenaseljenim otocima kao što je otok Perejil, s teritorijom Maroka, povlačeći paralelu sa španskim zahtjevom za povratkom Gibraltara pod španski suverenitet.

Španska vlada i stanovništvo Ceute i Melille odbijaju marokanski zahjtev. Navode da poređenje sa Gibraltarom nije odgovarajuće. Ceuta i Melilla su po njima integralni dijelovi Španije, što nije slučaj sa Gibraltarom, koji je krunska kolonija i nikad nije bio dio teritorije Velike Britanije osim kao kolonija.

Političke podjele[uredi | uredi izvor]

Zastava i grb[uredi | uredi izvor]

Zastava Ceute
Grb Ceute

Zastava Ceute je crno-bijela sa grbom Ceute u sredini. Zastava je slična zastavi Lisabona u sjećanje na osvajanje Ceute od strane Portugalaca 1415. godine. Grb je skoro identičan grbu Portugala. Zvanično je u upotrebi i grb Španije, jer je Ceuta španska teritorija.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Privreda[uredi | uredi izvor]

Stanovništvo[uredi | uredi izvor]

Kultura[uredi | uredi izvor]

Bratski gradovi[uredi | uredi izvor]

Poznate osobe[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Ferrer-Gallardo, Xavier (1. 3. 2008). "The Spanish–Moroccan border complex: Processes of geopolitical, functional and symbolic rebordering". Political Geography (jezik: engleski). 27 (3): 301–321. doi:10.1016/j.polgeo.2007.12.004. ISSN 0962-6298.
  2. ^ "IMPORTANCIA Y VALORACIÓN SOCIOLINGÜÍSTICA DEL DARIJA EN EL CONTEXTO DE LA EDUCACIÓN SECUNDARIA EN CEUTA". www.um.es. Pristupljeno 12. 10. 2020.
  3. ^ García, Alicia Fernández (2016). "Nacionalismo y representaciones lingüísticas en Ceuta y en Melilla". Revista de Filología Románica (jezik: španski). 33 (1): 23–46. doi:10.5209/RFRM.55230. ISSN 1988-2815.


Nedovršeni članak Ceuta koji govori o geografiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.