Grb Farskih ostrva

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Grb Farskih ostrva

Grb Farskih ostrva prvi put se pojavio u jednoj od srednjovjekovnih stolica u Kirkjubouru u 15. vijeku. Prikazuje ovna na štitu. Kasnije verzije prikazuju pečat na kojem se nalazi ovan, a tu verziju koristili su svi suci na Farskim ostrvima, u starom sudu Logtingu.

Grb je izašao iz upotrebe kada je Logting ukinut 1816. godine. Ni po obnovi institucija, grb više nije korišten. Poslije usvajanja Zakona o autonomiji 1948. godine, grb se ponovo upotrebljava, ali ne od parlamenta, Logtinga, već vlade - Landsstýria. Kabinet premijera objavio je 1. aprila 2004. godine pečat upotrebe novog grba, baziranog na najstarijoj varijanti grba i u bojama zastave Farskih ostrva uz dodatu zlatnu. Neke institucije još uvijek koriste stari simbol.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: