Grb općine Velika Kladuša

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Grb općine Velika Kladuša
Detalji

Grb općine Velika Kladuša je simbol općine Velika Kladuša. Članovi 10. do 12. Statuta ove općine propisuju izgled i način upotrebe grba i zastave općine.

Prema Statutu općine, grb je u obliku dva štita: sa gornjim, manje i donjim, veće zašiljenim završetkom. U gornjem dijelu grba nalaze se stilizirane zidine krajiških kula. Na lijevoj strani zidina nalazi se mladi mjesec, a na desnoj smještena je zvijezda petokraka, dok je u središnjem dijelu zidina naznačen broj "1280". Ispod zidina, u sredini grba, smještena je stara kladuška kula sa širom otvorenim vratima. Ispod kule nalazi se polukružna lenta sa ispisanim imenom grada Velika Kladuša. Ispod lente, u sredini donjeg dijela grba, smještena je figura konja. Konj je propet na zadnje noge i okrenut udesno. Gornji dio grba je svjetloplave boje, a donji dio svjetlozelene boje. Zidine, stara kula, lenta i figura konja su bijele boje, akcentirani crnom bojom. Boje grba su crna, zelena, plava i zlatna (žuta). Grb je oivičen akcentom zlatne (žute) boje.

Grb općine Velika Kladuša se zvanično ističe i koristi na:

  • na ulazima u sve zgrade općinskog organa uprave i isturenih mjesnih (matičnih) ureda,
  • na zgradama mjesnih zajednica na području općine,
  • na ulazima na području općine iz susjednih općina,
  • u zvaničnoj prepisci, pozivnicama, vizit-kartama i sličnim dokumentima općinskog vijeća, općinskog načelnika, službi Jedinstvenog općinskog organa uprave i pomoćnika općinskog načelnika.[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Statut općine Velika Kladuša" (PDF). velikakladusa.gov.ba. Arhivirano s originala (PDF), 4. 3. 2016. Pristupljeno 28. 11. 2015.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]