Grbavica (film)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Grbavica
RežiserJasmila Žbanić
ProducentTatjana Aćimović
Scenarist(i)
Uloge
MuzikaEnes Zlatar
ŽanrDrama
KinematografijaChristine A. Maier Izmijeni na Wikipodacima
Montaža
  • Niki Mossböck Izmijeni na Wikipodacima
Produkcija
  • coop99
  • Deblokada
  • noirfilm
  • Jadran Film Izmijeni na Wikipodacima
Distributer
  • Dogwoof Pictures Izmijeni na Wikipodacima
Premijera2006.
Trajanje90 minuta
ZemljaBosna i Hercegovina
JezikBosanski

Grbavica je film bosanskohercegovačke režiserke Jasmile Žbanić. Film je koprodukcija Bosne i Hercegovine, Austrije, Njemačke i Hrvatske uz pomoć ZDF-a i arte. Film je dobitnik nagrade Zlatni medvjed na festivalu Berlinale. Naziv filma ima dvojako značenje: Grbavica kao novo sarajevsko naselje, gdje se odvija radnja filma, i ono etimološko – žena sa grbom. Film je bio 2006. godine na 79. dodjeli "Oskara" bosanskohercegovački kandidat u kategoriji za najbolji strani film. Film nije ušao u užu konkurenciju.

Radnja filma[uredi | uredi izvor]

Samohrana majka Esma živi sa svojom dvanaestogodišnjom kćerkom Sarom u sarajevskom naselju Grbavica, u kojem se život, nakon ratova u bivšoj Jugoslaviji devedesetih godina, još uvijek sastavlja. U nemogućnosti da sa skromnom socijalnom pomoći koju dobija sastavi kraj sa krajem, Esma se zapošljava kao konobarica u jednom noćnom klubu. Cjelonoćni rad je fizički naporan za Esmu, te ona protiv svoje volje biva primorana da provodi manje vremena sa svojom kćerkom. Esmu još uvijek progone nasilni događaji iz prošlosti, te ona prisustvuje grupnim terapijama u jednom lokalnom centru za žene. Uz svoju najbolju prijateljicu Sabinu, na koju se često oslanja, Esma nalazi srodnu dušu i u Peldi, saosjećajnom kolegi iz noćnog kluba.

Ratoborni mangup Sara počinje zapostavljati nogomet jer se između nje i drugara iz razreda, Samira, počne razvijati toplo prijateljstvo. Između dvoje osjetljivih mladih tinejdžera se javlja jaka veza jer su oboje u ratu ostali bez očeva. Ali Samira iznenađuje činjenica da Sara ne zna tačno gdje i kako je njen otac časno poginuo. Pitanje Sarinog oca postaje problem kada Sari zatreba potvrda da je njen otac poginuo kao šehid, borac mučenik rata, da bi dobila popust za predstojeću ekskurziju. Esma joj govori da je teško dobiti tu potvrdu, jer tijelo njenog oca još nije pronađeno. U međuvremenu, Esma očajnički pokušava posuditi novac da plati Sarinu ekskurziju.

Zbunjena Sara se strašno uznemiri kada je nekoliko učenika iz razreda počne zadirkivati jer se njeno ime ne nalazi na spisku šehidske djece. Saznavši da je njena majka platila punu cijenu ekskurzije, Sara agresivno zahtijeva istinu. Esma gubi živce i grubo joj otkriva da je začeta silovanjem u jednom kampu za ratne zarobljenike. Uprkos činjenici da je njihovo suočavanje sa istinom jako bolno, ono je Esmin prvi pravi korak ka savladavanju svoje teške traume. Sara jeste povrijeđena ovom istinom, ali ipak se javlja mala mogućnost da odnos između majke i kćerke krene novim putem.

Uloge[uredi | uredi izvor]

Kritike[uredi | uredi izvor]

Preglednik filmova Rotten Tomatoes izvještava da je 98% kritičara dalo filmu rejting "Certified Fresh", na osnovu 43 recenzije sa prosječnom ocjenom od 7.6/10, s komentarom sajta koji navodi: "emocionalno iskrena i dirljiva drama, Grbavica spretno istražuje emocionalne ožiljke koje svi ratovi ostavljaju na one koji su ih preživjeli".[1] Metacritic, također još jedan od preglednika, dodijelio je filmu prosjek ocjena 71 od ukupno 100 na osnovu 21 recenzije najjače kritike, uz zaljučni komentar: "U svom zapanjujućem igranom prvijencu, pisac/ redatelj Jasmila Žbanić istražuje bolne dugotrajne posljedice rata na bosansku ženu i njenu kćer".[2]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]