Grupa 777

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Grupa 777 popularni je zabavno-muzička grupa iz Rijeke i jedna od najpoznatijih hrvatskih festivalskih formacija. Iza sebe su ostavili mnoštvo hitova, koje se i danas rado slušaju.

1970-e[uredi | uredi izvor]

Iako je Grupu 777 osnovao Mirko Sertić 1970. kao jazz trio i predstavljanjem na prvom BUM festivalu u Ljubljani (1972.) s pjesmom "Exodus", prava popularnost grupe i diskografska djelatnost započinje ulaskom vokalne solistice Ire Kraljić i Andreja Baše, klavijaturiste i autora mnogih budućih hitova grupe. Grupu u to vrijeme sačinjavaju još Mirko Sertić (bas) i Andrija Fišćur (bubnjevi). Prvo pojavljivanje grupe u toj postavi bilo je na Bum festivalu 1973. s pjesmom "Hej, zar ne čuješ ti", koja postaje špicom omladinske emisije Radio Zagreba i nakon toga slijedi poziv Jugotona na razgovor. Na nagovor muzičkog urednika Pere Gotovca grupa kreće u komercijalne vode, drugim riječima - u pop i zabavnu muziku. Dolazi do prvog singla sa prepjevom italijanskog hita "Sul, i sul i bane, bane" (Banane) i na B strani "Pjesma koja nosi sreću", koja postiže zlatni tiraž. Isto se događa s drugim singlom "Tko te voli više od mene" (Andrej Baša) / "Potraži svoj dom". Slijedom uspjeha i prvih mjesta na top listama širom Jugoslavije, uslijedile su turneje i nastupi u zemlji i inostranstvu. Nakon tri singla nastaje prvi LP (1974). Slijede brojne turneje po Jugoslaviji, SSSR-u, Istočnoj Njemačkoj, kao i učešće na svim ondašnjim festivalima. Grupa 777 najvjernija je bila Splitskom festivalu, gdje je nastupala 12 ljeta gotovo uzastopno, prvi put 1974. sa kompozicijom "Zov mora". Redovni su bili i na Opatijskom festivalu, Zagrebfestu, te na nacionalnim Izborima za Pjesmu Eurovizije. Veoma su dragi i omiljeni gosti bili i tokom zlatnih godina sarajevskog festivala Vaš šlager sezone: Nastupali su tri puta, svaki put predstavljajući zlatne hitove kasnije jugoslavenske zabavno-muzičke pjesmarice: 1975. "Ko to kuca na vratima", 1977. "Probudi se, dragane", te 1978. "Tri slatka dana".

1980-te[uredi | uredi izvor]

Andrej Baša napušta grupu 1977. zbog pokretanja vlastitog tonskog studija, ali i dalje sarađuje s grupom. Takozvane "Sedmice" povećavaju broj članova na šest. Uz solisticu grupe Iru Kraljić, do 1985. izmjenjuju se članice Nevia Rigutto, Neda Devčić i Milka Čakarun Lenac. To je vrijeme kada grupa dobija nagrade za najemitiranije pjesme na radio valovima ("Noć tajanstva", "Ne idi Gorane", "Srce od papira"). To je vrijeme i zlatnih tiraža dvaju LP projekta: "Ti si moj hit" (1983) i "Tko te voli više od mene" (1984). Te godine (1984) nakon 12 godina grupu napušta Ira Kraljić. U grupu ulaze Jozefina Jurišić i Dalida Banac, crnka i plavuša koje obilježavaju grupu u slijedećim godinama. Grupa 777 uz Kiću Slabinca osvaja prvo mjesto na Splitu ´85 s pjesmom "Serenada i mandoline". Slijede hitovi "Pronađi me u zvijezdama" i u Bosni i Hercegovini i Dalmaciji rado slušana pjesma "Ljiljane moj bijeli". Grupa uspješno nastupa i dalje na svim važnim festivalima, ali krajem 1980-ih dolazi sve češće do promjena u postavama i Sedmice postaju uz rijetke izuzetke grupa koja odlazi u anonimnost.