Gruzija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Gruzija (država))
Gruzija
საქართველო
Sakartvelo
Zastava Gruzije Grb Gruzije
Zastava Grb
Himna"Tavisupleba"

Položaj Gruzije na karti
Položaj Gruzije
Glavni grad Tbilisi
Službeni jezik gruzijski
Državno uređenje  
• Predsjednik
Salome Zurabishvili (სალომე ზურაბიშვილი)
• Predsjednik vlade
Irakli Kobachidze (ირაკლი კობახიძე)
Zakonodavstvo
Nezavisnost 9. april 1991 
Površina
• Ukupno
69.700 km2 (121.)
Stanovništvo
• Ukupno
4.661.473 (117.)
64/km2 
Valuta gruzijski lari
Vremenska zona UTC +4
Pozivni broj +995
Internetska domena .ge

Gruzija (gruzijski: საქართველო) je država smještena na istočnoj obali Crnog mora, na jugu Kavkaza. Nalazi se na raskršću jugozapadne Azije i istočne Evrope. Graniči se sa Turskom i Armenijom na jugu, Azerbejdžanom na istoku i Rusijom na sjeveru, dok na zapadu izlazi na obale Crnog mora. Glavni i najveći grad je Tbilisi. Gruzija zauzima površinu od 69.700 km2, i ima oko 3,75 miliona stanovnika.

Tokom antike, na području Gruzije osnovano je nekoliko nezavisnih kraljevstava. Kraljevstva Kolhida i Iberija su u ranom 4. stoljeću primili kršćanstvo, a paganizam, zoroastrizam i mitraizam su počeli iščezavati. Jedinstvena Kraljevina Gruzija bila je na vrhuncu svoje političke i ekonomske moći za vrijeme vladavine kralja Davida IV i kraljice Tamar u 11. i 12. stoljeću. Nakon toga, stoljećima su ovim područjem dominirala razna velika carstva, uključujući i Safavide, Afsaride i Kadžare. Krajem 18. stoljeća, Kartli-Kakheti carstvo ušlo je u savez s Ruskim carstvom, a područje je pripojeno Rusiji 1801. Nakon kratkog perioda nezavisnosti nakon ruske revolucije 1917, Gruziju je okupirao SSSR 1921. i postaje dio Sovjetskog Saveza kao Gruzijska sovjetska socijalistička republika. Nakon nezavisnosti 1991, postkomunističku Gruziju zahvatili su građanski nemiri i ekonomska kriza tokom 1990-ih. To je trajalo do Revolucije ruža 2003, nakon čega je nova vlada uvela demokratske i ekonomske reforme.

Gruzija je danas članica Vijeća Evrope i GUAM-a. Sadrži dvije de facto nezavisne regije, Abhaziju i Južnu Osetiju, koje su dobile ograničeno međunarodno priznanje nakon Rusko-gruzijskog rata 2008. Gruzija i veliki dio međunarodne zajednice smatraju ove regije dijelom teritorija suverene Gruzije pod ruskom vojnom okupacijom.

Historija[uredi | uredi izvor]

Prahistorija[uredi | uredi izvor]

Područje današnje Gruzije je bilo naseljeno još od paleolita. Protogruzijska plemena su se pojavila u prvoj pisanoj historiji u 12. stoljeću p. n. e. Arheološki nalazi i drevni izvori otkrivaju elemente ranih političkih i državnih formacija koji karakterišu naprednom metalurgijom i zlatarskom tehnikom koja datira iz 7. stoljeća p. n. e.

Antika[uredi | uredi izvor]

Antički period je donio rast ranih gruzijskih država Diaokhi (13. stoljeće p. n. e), Kolhida (8. stoljeće p. n. e), Sper (7. stoljeće p. n. e) i Iberija (6. stoljeće p. n. e). U 4. stoljeću p. n. e, dolazi do ujedinjenja ovih manjih država u Kraljevinu Gruziju - rani primjer napredne državne organizacije sa jednim kraljem i aristokratskom hijerarhijom.

Vlada[uredi | uredi izvor]

Od ustava iz 1995. godine Gruzija je predsjednička republika s jednodomnim vrhovnim vijećem.

Političke podjele[uredi | uredi izvor]

Geografija[uredi | uredi izvor]

Privreda[uredi | uredi izvor]

Privreda Gruzije je nakon raspada SSSR-a doživjela ogroman pad, a pokušaj privatizacije 1995. godine bio je neuspješan. Nakon opsežnih privrednih reformi i pomoći MMF-a gruzijska privreda pokazuje znakove oporavka, smanjena je inflacije te se otvaraju nova tržišta. Gruzijska privreda je vezana za turizam na Crnom moru, uzgoj agruma, čaja i grožđa, zatim eksploatacija mangana i bakra, te proizvodnja vina, hemikalija, tekstila i metala.

Stanovništvo[uredi | uredi izvor]

Gruzija ima 4.693.892 stanovnika koji najvećim dijelom žive u Kolhidskoj nizini i Tbilisijskoj kotlini. Prema etničkoj pripadnosti 73,1% su Gruzijci, 8,1% Armenci, 6,3% Rusi, 5,7% Azeri, 3% Oseti, 1,8% Abhazi, 5% ostali. Prema religijskoj pripadnosti 65% su gruzijski pravoslavci, 11% muslimani, 10% ruski pravoslavci, 8% armenski pravoslavci, 6% ostali.

Kultura[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]