Ajvar

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Hajvar)
Domaći ajvar

Ajvar je vrsta namaza, napravljena od crvene paprike, patlidžana i ljute paprike. Zavisno od količine i tipa ljute paprike okus može biti između slatkog i ljutog. Ajvar je jedan od specijaliteta balkanske kuhinje. U Bosni i Hercegovini koristi se najčešće kao namaz, npr. sendvičima ili se koristi kao dodatak jelima sa roštilja.

Etimologija[uredi | uredi izvor]

Naziv ajvar dolazi iz turski: hayvar, što znači "posoljena ikra", te dijeli etimologiju sa kavijarom.[1] Prije 20. vijeka, postojala je značajna lokalna proizvodnja kavijara na Dunavu.[2] Domaći ajvar bio je veoma popularno jelo u Srbiji i šire.[3]

Priprema[uredi | uredi izvor]

Ajvar se pravi na jesen, kada je puna sezona paprike, posebno se priprema i koristi cijele godine. Ajvar se pravi od ljutih i od slatkih paprika te patlidžana. Najčešće se koristi vrsta paprike koja se zove "roga". U pitanju je duga, crvena paprika, s debelim mesom i koja se lahko guli. Paprike i patlidžani se pripremaju cijeli na otvorenoj vatri ili pećnici. Prije same pripreme ajvara, paprike i patlidžani se ispeku, pažljivo ogule, ocijede i samelju. U smjesu se dodaje suncokretovo ulje i bijeli luk.

Proizvodnja[uredi | uredi izvor]

Prilikom industrijske proizvodnje nije moguće postići potpuno odvajanje kožice od mesa paprike. Iz tog razloga postoji razlika u ukusu između domaćeg i industrijski napravljenog ajvara.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Etimološki rečnik srpskog jezika I, 2003, s.v. ajvar
  2. ^ Cf. Josip Pančić, Pisces Serbiae, 1860, 33; Mihailo Petrović, Đerdapski ribolov, 1941
  3. ^ Annuaire de la ville de Beograd, Volume 7/1960, 61, 64; Dušan Popović, Beograd kroz vekove, 1964, 93, 215, 241