Halid Bešlić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Halid Bešlić
Bešlić nastupa u Torontu u maju 2007.
Osnovne informacije
Rođenje (1953-11-20) 20. novembar 1953 (70 godina)
Knežina, NR Bosna i Hercegovina, FNR Jugoslavija
PorijekloBosna i Hercegovina
ŽanroviPop-folk, folk
ZanimanjeMuzičar, pjevač
Karijera1979–sada
IzdavačiDiskoton, Diskos, Jugoton, Cenex, Emona Disk, Terra, Nimfa Sound, Intakt Records, Hayat Production, City Records

Halid Bešlić (rođen 20. novembra 1953) bosanskohercegovački je pjevač narodne muzike.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Bešlić je rođen 20. novembra 1953. u zaseoku Vrapci, kod Knežine, općina Sokolac. Amaterski se počeo baviti muzikom, odnosno pjevanjem još kao učenik osnovne škole, kroz razna kulturno-umjetnička društva, a najduže vremena je proveo u KUD "Zija Dizdarević". To je potrajalo sve do odsluženja vojne obaveze u bivšoj Jugoslaviji. Nakon povratka iz vojske, svoju estradnu karijeru aktivirao je kroz nastupe u sarajevskim i drugim restoranima, što je potrajalo pet do šest godina.

Prvu singl ploču snimio je 1979. od kada počinje njegov uzlazni put uspjeha i popularnosti na bosanskohercegovačkoj i jugoslavenskoj estradnoj sceni. Od 1979. do 2003. snimio je 16 albuma i dva albuma uživo.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za muzička ostvarenja i dostignuća. Član je Udruženja muzičara Bosne i Hercegovine.

Saobraćajna nesreća[uredi | uredi izvor]

Halid Bešlić je bio teško povrijeđen u saobraćajnoj nesreći, koja se desila 10. marta 2009. u naselju Kobilja Glava, Vogošća kod Sarajeva, Kanton Sarajevo kada je u automobilu marke Škoda superb sletio s ceste.[1] Bešlić, koji nije bio vezan pojasom imao je nekoliko povreda na licu i desnom oku. Od svog oporavka održao je dva velika koncerta u Zagrebu krajem oktobra 2009.

Diskografija[uredi | uredi izvor]

Singlovi i EP[uredi | uredi izvor]

Albumi[uredi | uredi izvor]

Ostalo[uredi | uredi izvor]

Pojavio se u seriji Ubice mog oca, a u jednoj od scena u kafani, uz pratnju srbijanskih muzičara izvodi pjesmu "Ja bez tebe ne mogu da živim".[2]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ http://www.sarajevo-x.com/clanak/090310011
  2. ^ "HALID BEŠLIĆ NOVIM HITOM POKORIO SRBIJU: Pogledajte spot za pjesmu 'Ja bez tebe ne mogu da živim' koju Bešlić pjeva u seriji 'Ubice mog oca' (VIDEO)". slobodna-bosna.ba. 31. 12. 2016. Pristupljeno 28. 2. 2018.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]