Halmahersko more

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Halmahera more)
Položaj Halmahera mora u Jugoistočnoj Aziji

Halmahersko more jest regionalno more u istočnom dijelu Australijskog sredozemnog mora. Omeđeno je Tihim okeanom na sjeveru, Halmaherom na zapadu, Waigeom i Papuom na istoku, i Seramskim morem na jugu. Zauzima površinu od približno 95.000 km2, a njegova topografija obuhvata niz odvojenih bazena i grebena, od kojih je glavni Halmaherski bazen, koji dostiže dubinu 2039 m.

Granica[uredi | uredi izvor]

Međunarodna hidrografska organizacija (IHO) definirala je Halmahersko more kao jedno od voda Istočnoindijskog arhipelaga. IHO definira njegove granice kako slijedi:[1]

Na sjeveru kao linija od Wajaboela (Morotai) do Tg. Đodjefa, kao sjeverne tačke Halmahere.

Na istoku kao linija koja spaja Tg. Gorango, sjeveroistočnu tačku ostrva Morotai, preko ostrva Sajang i Kawé do zapadnih krajnjih tačaka ostrva Waigeo i Batanta preko sjeverozapadne tačke ostrva Samawati, niz obalu do Tg. Menonket, njegove jugozapadne tačke, i dalje do Tg. Sele, Nova Gvineja.

Na jugu granica Halmaherskog mora je sjeverna granica Seramskog mora, između ostrva Obi i Nove Gvineje.

Na zapadu granicu ovog mora je južna granica Molučkog mora, između Halmahere i ostrva Obi, linijom koja ide od krajnje južne tačke Halmahere do sjeverne tačke ostrva Bisa a onda do krajnje sjeverne tačke na ostrvu Obi.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Limits of Oceans and Seas, 3rd edition" (PDF). International Hydrographic Organization. 1953. Arhivirano s originala (PDF), 8. 10. 2011. Pristupljeno 26. 8. 2019.