Hamdija Ćemerlić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Hamdija Čemerlić)
Hamdija Ćemerlić
Rođenje (1905-03-21) 21. mart 1905.
Austro-ugarska
Smrt1990(1990-00-00) (84–85 godina)
SFR Jugoslavija

Hamdija Ćemerlić (1905.-1990.) bio je akademik i rektor Univerziteta u Sarajevu. Bio je prvi dekan Islamskog teološkog fakulteta, kasnije preimenovanog u Fakultet islamskih nauka. Bio je član Matičarske komisije koja je izrađivala prvi nastavni plan Fakulteta islamskih nauka.

Predavao je predmet „Društveni i politički sistem SFRJ“. Bio je izvanredan poznavatelj filozofije prava i države.

Učestvovao je na zasjedanju ZAVNOBiH-a i AVNOJ-a u Jajcu, zatim u donošenju prvog ustava Jugoslavije i najviših pravnih akata Bosne i Hercegovine, čime je dao vlastiti doprinos očuvanju i afirmaciji državnosti BiH.

Aktivno je učestvovao u donošenju Ustava Islamske zajednice u Jugoslaviji. Objavio je preko 70 naučnih i stručnih radova, prikaza i recenzija. Zaslužan je također za demokratizaciju Islamske zajednice, i time dao veliki doprinos razvoju njenih najvažnijih institucija.

S obzirom na to da je rad na Univerzitetu bio u sukobu sa političkim djelovanjem, akademik Ćemerlić se odrekao obnašanja bilo kakvih političkih funkcija u korist rada na Univerzitetu.

Prvi je postigao doktorat iz oblasti pravnih nauka na poznatom pariskom Univerzitetu Sorbonne.

Godine 1974. odlazi u penziju. Nakon smrti akademika Ćemerlića, Akademija nauka i umjetnosti BiH je objavila Zbornik radova posvećen upravo Hamdiji Ćemerliću.[1]

U njegovu čast, bivša ulica Bratstva i jedinstva u Sarajevu, općina Novo Sarajevo, dobila je ime ulica Hamdije Ćemerlića.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "www.fin.ba/datoteke/Zbornik11.pdf" (PDF). Arhivirano s originala (PDF), 17. 4. 2012. Pristupljeno 17. 8. 2011.