Hanibal

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Hanibalove pobjede

Hannibal (Hǎnnibal Barca, 247. p. n. e.182. p. n. e.) jeste vojni komandant drevne Kartagine, najčuveniji po dostignućima u Drugom punskom ratu u vođenju armije od Španije preko Pirineja i Alpa u sjevernu Italiju i pobjedom nad Rimljanima u Bici kod Trebije (218. p. n. e.), bici kod jezera Trazimene i bici kod Kane. Nakon Kane mnogi gradova su se pobunili protiv Rima. Međutim, Rimljani su izbjegavali da se bore sa njim u velikim bitkama i postepeno su osvojili sva njegova utvrđenja u južnoj Italiji. U invaziji na Afriku 204. p. n. e. Rimljani su postigli velike uspjehe i natjerali su Hanibala da se vrati u Afriku gdje ga je rimski komadant Skipio porazio u bici kod Zame (202. p. n. e.).

Nakon ovog rata, Hanibal je vodio Kartaginjane nekoliko godina, pomažući da se oporave od ratnih razaranja, dok ga Rimljani nisu protjerali u egzil 195. p. n. e. Otišao je da živi na dvor selucidskog kralja Antiohijusa trećeg. Godine 189. p. n. e. Rimljani su porazili Antiohijusa u ratu i zahtijevali su od njega da im izruči Hanibala. Tada je Hanibal pobjegao na dvor kralja Prusijasa u Bitiniju. Kada su Rimljani zatražili od Prusijasa da izruči Hanibala, Hanibal je izvršio samoubistvo jer nije želio da padne u ruke Rimljanima.

Hanibal se smatra jednim od najvećih vojnih komadanata svih vremena, rame uz rame sa Aleksandrom Velikim, Julijem Cezarom i Napoleonom Bonapartom.

Izreke[uredi | uredi izvor]

  • "Pronaći ćemo put ili ćemo ga napraviti" - Hanibalov odgovor na primjedbu da je nemoguće preći Alpe sa slonovima.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]