Heimdall

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Heimdall vraća Brisingamen Freyi

Heimdall je jedan od bogova u Nordijskoj mitologiji

Osobine[uredi | uredi izvor]

Heimdall je čuvar bogova koji će zapuhati u rog Gjallarhorn ako se opasnost pridruži Asgardu. Njegova čula su tako razvijena da može čuti kako trava raste i vidjeti do druge strane svijeta. San mu uopšte nije potreban.

On je sin devet različitih majki i zovu ga Bijeli Bog. Njegov dvor se zvao Himinbjorg (Nebeska Planina), a njegov konj Gulltoppr (Zlatni-vrh).

Opisi[uredi | uredi izvor]

Heimdallova sudbina je da bude zadnji koji će umrijeti na Ragnaroku. On i Loki će se međusobno ubiti.

Izgubljena Heimdallargaldra je možda sadržavala sljedeću avanturu koja se spominje i u pjesmi Husdrapa, Ulfra Uggasona od koje ostaju samo neki djelovi:

Jednom se Freya probudila i otkrila da joj je neko ukrao Brisingamen. Heimdall joj je pomogao da traži lopova i svremenom ga je i našao. Lopov je bio Loki, bog prevare, oni su se borili i Heimdall je pobjedio i vratio Brisingamen Freyi.

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: