Osnivači Hogwartsa

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Helga Hufflepuff)

Četiri osnivača Hogwartsa, čarobnjačke škole u Velikoj Britaniji iz serije romana autorice J. K. Rowling su Godric Gryffindor, Helga Hufflepuff, Rowena Ravenclaw i Salazar Slytherin. Živjeli su u 10. vijeku u Britaniji. Bili su četvero najvećih čarobnjaka svog vremena i u čarobnjčkoj su zajednici dosegli gotovo mitski status; predmeti koji su bili u njihovom vlasništvu su iznimno cijenjeni, a njihovi su potomci veoma ponosni na svoje porijeklo. Jako se malo zna o osnivačima. U romanima većina informacija o njima dolazi od Razredbenog klobuka, ostavštine Godrica Gryffindora. Inače je samo Slytherin detaljno opisan zato što je gradio Odaju tajni.

Godric Gryffindor[uredi | uredi izvor]

Godric Gryffindor
Lik iz serijala o Harryju Potteru
Rodmuškarac
DomGryffindor
Čistoća krvičista krv (?)
VjernostHogwarts



Godric Gryffindor je rođen u pustopoljini. U kraju gdje je Rowling odrasla ima jako puno pustopoljina. Gryffindor je cijenio odlučnost, hrabrost i snagu u srcu iznad svega. Čini se da se on najviše zalagao da i djeca bezjačke krvi mogu ići u školu (za razliku od Slytherina koji je bio protiv toga). Jedini sačuvani predmeti koji su bili u njegovom vlasništvu su Razredbeni klobuk i srebrni mač kojim je Harry ubio baziliska, a oba se trenutno čuvaju u direktorovom uredu. U početku je bio veliki prijatelj Salazara Slytherina, ali se njihovo prijateljstvo raspalo zbog neslaganja oko toga kakve bi učenike trebali primati u školu.

Njegov dom simbolizira zlatni lav na crvenoj podlozi.

Helga Hufflepuff[uredi | uredi izvor]

Helga Hufflepuff
Lik iz serijala o Harryju Potteru
Rodžena
DomHufflepuff
Čistoća krvičista krv (?)
VjernostHogwarts



Helga Hufflepuff je došla iz doline i cijenila je iskrenost, poštenje i marljivost. Učenici iz njenog doma redovito pokazuju barem jednu od tih osobina: Cedric Diggory je bio jedan od rijetkih koji je pokazivao sve tri osobine. Jedina ostavština Helge Hufflepuff, mali zlatni pehar, je bio u vlasništvu Hepzibe Smith prije nego što ga se dočepao Lord Voldemort. Zlatni pehar koji je imao posebne moći je vjerovatno postao horkruks koji sadržava djelić Voldemortove duše.

Razredbeni klobuk je opisuje kao dobru osobu. Čini se učenike za svoj dom nije birala posebno strogo: iako se u Harry Potteru i Plamenom peharu navodi da je "posebno cijenila marljive" drugdje se pak navodi da je "primala sve preostale učenike" nakon što su njene kolege odabrali učenike za svoje domove.

Hufflepuff simbolizira crni jazavac na žutoj podlozi.

Rowena Ravenclaw[uredi | uredi izvor]

Rowena Ravenclaw
Lik iz serijala o Harryju Potteru
Rodžena
DomRavenclaw
Čistoća krvičista krv (?)
VjernostHogwarts



Rowena Ravenclaw je bila vještica koja je izazivala divljenje zbog svoje kreativnosti. Ona je vjerovatno osmislila pokretne stepenice i podove u Hogwartsu. Dom Ravenclawa posebno cijeni oštroumnost, mudrost i inteligenciju. Bila je velika prijateljica Helge Hufflepuff.

Opisana je kao prelijepa, što je i karakteristika pripadnica njenog doma. Harry Potter i Percy Weasley su imali ljubavne veze s djevojkama iz Ravenclawa, a kad su djevojke iz Beauxbatonsa izabirale sjedala, sjele su do Ravenclawa.

Njen dom je simboliziran ja brončanim sokolom na plavom u knjizi, a u filmu sa srebrenim sokolom.

Salazar Slytherin[uredi | uredi izvor]

Salazar Slytherin
Lik iz serijala o Harryju Potteru
Rodmuškarac
DomSlytherin
Čistoća krvičista krv
Vjernostnikome (prije Hogwartsu)



Salazar Slytherin je najisprepletaniji član četvorice osnivača i uvijek iako je njegov dom 2. po uspješnosti, odmah iza Gryffindora se spominje zadnji među članovima. To je možda zato što je napustio četvorku odmah nakon završetka Hogwartsa. Došao je iz močvarnog kraja, možda zato što je bio parselust, imao je sposobnost komunicirati sa zmijama. Slytherin je bio izbirljiv o puštanju učenika u svoj dom. Ne samo da je cijenio imaštinu, odlučnost i ambiciju, do granica opakosti, razvio je jedan idealizam o tome da u njegov dom mogu ući samo čarobnjaci i vještice koje su bar mješane krvi. To je naslijedila porodica Malfoy i Black, pa čak i njegov nasljednik Lord Voldemort.

Ne slaganje između Gryffindora i Slytherina prvenstveno se temeljili na krvnom srodstvu. Slytherin je htio samo čistokrve, a Gryffindor sve. Na kraju je otišao, no ne prije nego što je izgradio Odaju tajni ispod jezera. Znajući da će svaki njegov nasljednik biti parselust, u odaju je stavio baziliska (divovsku zmiju koju samo parselust može kontrolirati), nadajući se da će njegov nasljednik "očistiti" školu od "nepotrebnih" učenika. Njegov posljednji nasljednik Tom Marvolo Riddle a.k.a. Lord Voldemort otkrio je odaju i pustio baziliska što je uzrokovalo smrt jedne djevojčice.

Ostala su samo dva Slytherinova posjeda: prsten s crnim kamenom koji se nalazi na grbu porodice Peverell i lokot sa slovom S (jedan od horkruksa), od kojih su oba pripadala porodici Gaunt, njegovim zadnjim nasljednicima. Gauntovi su bili ponosni naslijeđem i gotovo uvijek su govorili parselustski čak i s drugim osobama.

Slytherin je jedini član kojemu je dan fizički opis. Po kipu u odaji izgledao je "prastaro i majmunoliko" s tankom bradicom koja mu se spuštala niz pelerinu.

Slytherin simbolizira srebrena zmija na zelenoj podlozi.