Henrik Fridrik, princ od Velsa

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Henrik Fridrik Stuart)
Henrik Fridrik
DinastijaStuart
OtacJakov I, kralj Engleske
MajkaAna od Danske
Rođenje19. februar 1594.
Smrt6. novembar 1612.
Mjesto sahraneVestminsterska opatija

Henrik Fridrik, princ od Velsa (19. februar 1594 – 6. novembar 1612) bio je najstariji sin škotsko-engleskog kralja Jakova VI i I i Ane od Danske.

Škotski prestolonasljednik[uredi | uredi izvor]

Rođen je u zamku Stirling u Škotskoj i odmah po rođenju, kao prijestolonasljednik, dobio tiutle vojvode od Rothesaya, grofa od Carricka, barona od Renfrewa i gospodara ostrva. Imena je dobio po djedu po ocu – Henriku od Albanya, i djedu po majci – danskom kralju Fridriku II.

Engleski prestolonasljednik[uredi | uredi izvor]

Po dolasku njegovog oca na engleski tron 1603. automatski je postao engleski prestolonasljednik i dobio titulu vojvode od Cornwalla, a 4. juna 1610. dodijeljena mu je titula princa od Velsa zajedno sa njenim pratećim titulama.[1] Bio je prvi zajednički nosilac šest automatskih i dviju dodjeljivanih škotskih i engleskih prijestolonasljedničkih titula.

Smrt[uredi | uredi izvor]

Henrik Fridrik je umro u dobi od osamnaest godina, a opisi bolesti koja je uzrokovala njegovu smrt podsjećaju na tifus. Sahranjen je u Vestminsterskoj opatiji. Na mjestu prijestolonasljednika zamijenio ga je mlađi i mnogo manje popularan brat koji će nakon smrti njihovog oca postati kralj Karlo I. Sve Henrikove titule prešle su Karlu koji je do tada živio u njegovoj sjeni, ali mu je titula princa od Velsa data tek četiri godine poslije Henrikove smrti.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Previous Princes of Wales". Arhivirano s originala, 25. 8. 2011. Pristupljeno 16. 6. 2008.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Plemićke titule
Prethodnik:
Eduard
Princ od Velsa
(1610–1612)
Nasljednik:
Karlo