Henrik III, kralj Kastilje

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Henrik III Kastiljski)
Henrik III
Kralj Kastilje i Leona
Vladavina9. oktobar 1390 - 25. decembar 1406
PrethodnikIvan I
NasljednikIvan II
SupružnikKatarina Lankasterska
DjecaMarija Kastiljska
Ivan II, kralj Kastilje
Katarina Kastiljska
DinastijaTrastámara
OtacIvan I, kralj Kastilje
MajkaEleonora Aragonska
Rođenje4. oktobar 1379.
Smrt25. decembar 1406.

Henrik III (4. oktobar 1379 - 25. decembar 1406), poznat i kao Henrik Paćenik, bio je kralj Kastilje. Sin je Ivana I i Eleonore Aragonske. Oca je naslijedio 9. oktobra 1390. godine.

Rođen je u Burgosu, glavnom gradu kraljevine Kastilje. Prije nego je postao kralj, bio je princ od Asturije, što ga je označavalo kao prijestolonasljednika, i prvi je nosilac te titule. Na tron je sjeo sa jedanaest godina, a vlast preuzeo sa četrnaest. U njegove zasluge spada međusobno pomirenje plemstva i povratak kraljevske moći. za vrijeme njegove vladavine kastiljski su brodovi u više navrata pobijedili engleske, a uništena je i velika gusarska luka u Sjevernoj Africi. Godine 1402. započeo je kolonizaciju Kanarskih ostrva.

Godine 1388. oženio je Katarinu Lankastersku, kćerku Konstancije, kćerke zbačenog kastiljskog kralja Petra Okrutnog. Ovim je brakom završen dinastijski konflikt, a kuća Trastámara je ujedinjena. Imali su dvije kćerke, buduću aragonsku kraljicu Mariju koja je do bratovog rođenja bila prestolonasljednica i princeza od Asturije i Katarinu, te sina Ivana. Dogovorio je brakove sve svoje djece s djecom svog brata Ferdinanda.

Umro je 25. decembar 1406. godine. Kako je sin Henrika i Katarine, Ivan, imao tek godinu dana kada je Henrik umro, Katarina je obavljala dužnost regenta zajedno s Henrikovim bratovom Ferdinandom.