Historija Egipta

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Grb Egipta
Historija Egipta
Hronološki

Historija starog Egipta
Perzijski Egipat
Egipat pod Ptolomejima
Rimska provincija Egipat
Arapska vladavina u Egiptu
Osmanlijski Egipat
Vladavina Muhameda Alija
Egipat danas

Historija Egipta se smatra najdužom kontinuiranom historijom ujedinjene države u svijetu. Dolina Nila formira prirodnu geografsku i ekonomsku cjelinu, koju sa istoka i zapada oblikuju pustinje, na sjeveru more a na jugu Katarakti Nila. Potreba za jedinstvenim autoritetom koji bi upravljao navodnjavanjem uz pomoć Nila je u Egiptu doveo do stvaranje prve države u svijetu oko 3000. p. n. e. Specifične geografske okolnosti su otežavale napade vanjskim narodima i državama, pa je faraonski Egipat dugo vremena bio nezavisna i samodovoljna država. Hiksi su bili prvi strani vladari Egipta, ali su se njih drevni Egipćani uspjeli osloboditi. Novoasirsko Carstvo je također neko vrijeme kontolisalo Egipat, prije nego što su Egipćani ponovno stekli kontrolu.

Međutim, jednom kada je Egipat potpao pod stranu vlast, pokazalo se da se nje teško riješiti, pa je 2.400 godina Egipat uglavnom bio pod vlašću stranih sila: Nubijaca, Perzijanaca, Makedonaca, Rimljana, Bizantinaca, Arapa, Osmanlija, Francuza i Britanaca. Za vrijeme tih 2.400 godina Egiptom su kao nezavisnom državom vladali Ptolomejevići, Ikhšididi, Fatimidi, Ayyubidi, Mameluci i Muhammad Ali. Osnivači tih dinastija, međutim, nisu bili rodom iz Egipta.

Kada je Gamal Abdel Nasser (predsjednik Egipta) (1954–1970) rekao da je prvi Egipćanin koji upravlja Egiptom od vremena faraona Nectaneboa II, svrgnutog od strane Perzijanaca 343. p. n. e., samo je malo pretjerivao.

U ovoj enciklopediji je egipatska historija podijeljena u osam perioda:

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: