Historija računarstva

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Računarski hardver predstavlja platformu za obradu informacija (blok dijagram)

Historija računarstva predstavlja zapise uloženog truda u računarski hardver da bi postao brži, jeftiniji i da bi mogao da uskladišti više podataka.

Računarski hardver je evoluirao od mašina koje su zahtijevale pojedinačne ručne akcije da bi izvršili svaku aritmetičku operaciju, preko mašina sa bušenim karticama i do računara koji su snimali programe u memoriju. Historija računara sa uskladištenim programima odnosi se prvo na arhitekturu računara, tj. na organizaciju jedinica za obavljanje ulaza i izlaza, skladištenja podataka i koje rade kao integrisani mehanizam (vidjeti blok dijagram sa desne strane). Ovo je također historija elektronskih komponenti i mehaničkih uređaja koji sadrže ove jedinice. Konačno, opisujemo nastavak integracije super-računara, mreža, personalnih uređaja i integrisanih računara/komunikatora u mnogim sferama današnjeg društva u 21. vijeku.

Super-računari[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Računarske mreže[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Personalni uređaji[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: