Hồ Chí Minh

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Ho Ši Min)
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Ho Chí Minh
Example alt text
Hồ Chí Minh na kongresu komunista u Marseilleu 1921.
Rođenje 19. maj 1890.
Nguyễn Sinh Cung, Vijetnam
Smrt 2. septembar 1969.
Hanoi, Vijetnam

Hồ Chí Minh (Ho Ći Min/h/) rođen je u Nguyễn Sinh Cungu 19. maja 1890, a umro u Hanoiju 2. septembra 1969. Vijetnamski državnik, centralna ličnost u borbi svoje zemlje za nezavisnost. Pravo ime mu je bilo Nguyen Tat Thanh. Kao mladić, 1917. dolazi u Pariz i postaje socijalist, a 1920. učestvuje u stvaranju Francuske komunističke partije. U Moskvu je stigao 1923. i učestvovao na 5. kongresu komunističke internacionale, a sljedeće godine je u Guangzhouu osnovao Vijetnamski nacionalni pokret. Chiang Kai-shek protjerao je komuniste 1927. i Hồ Chí Minh se vratio u SSSR. Vratio se 1930. da osnuje Indokinesku komunističku partiju, a 1943. formirao je vijetnamski gerilski pokret koji se borio protiv japanskih okupacionih snaga. 1945. proglasio je Demokratsku republiku Vijetnam, ali po povratku Francuza bio je prisiljen otići nazad u gerilu. Francuzi su poraženi 1953. Ženevska konferencija priznala je vijetnamski trijumf sljedeće godine i dopustila vlast Hồ Chí Minhu u Sjevernom Vijetnamu. U vijetnamskom ratu, od 1963, njegove komunističke snage sukobile su se s Južnim Vijetnamom, koji je bio pod američkom dominacijom. Do ujedinjenja Vijetnama došlo je 1976. Poslije ujedinjenja grad Sajgon dobio je ime po ovom državniku - Hồ Chí Minh.

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: