Hokej na travi

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Hokej na travi je ekipni sport sa loptom.

Igraju ga dvije ekipe od 11 igrača (10 u polju i golman).

Pravila[uredi | uredi izvor]

Oprema[uredi | uredi izvor]

Igralište[uredi | uredi izvor]

Oznake i dimenzije[uredi | uredi izvor]

Crtež igrališta za hokej na travi

Igra se na igralištu oblika kvadrata, a mjere igrališta su: dužina 91,4 metra, a širina 55 metara. Igralište je podijeljeno na dva jednaka dijela. Podjela je napravljena poprijeko, tako da je svaka polovina duga 40,7 metara. Ta srednja linija je puna. Svaka polovina igrališta je ponovo podijeljena na dva dijela, na 22,9 metara i označena je punom linijom. Ta linija se naziva "linija 25 jarda".

Cilj je postići pogodak. Pogodak je postignut kada se progura loptica kroz gol, koji je sljedećih dimenzija: visina 2,14 metara, a širina 3,66 metara. Golovi se nalaze na suprotnim krajevima igrališta, na sredini kraćeg kraja kvadrata. Oko golova su ucrtana dva polukruga. Unutašnji polukrug je označen punom crtom. Poluprečnika je 14,63 metra od stojnih greda (ne sredine gola), i naziva ga se pucačkim polukrugom (zvanog također i kao "D" i "luk"). Vanjski polukrug je 5 jarda duži od unutrašnjeg polukruga, i označen je iscrtkano. Tačka kaznenog udarca se nalazi 6,4 metra od gola. Na kraćim stranicama igrališta, 5 jarda od gola, sa svake strane se nalazi oznaka za kazneni udarac iz ugla za ekipu koja je u fazi odbrane, a 10 jarda sa svake strane od gola se nalazi oznaka za kazneni udarac iz ugla za ekipu koja je u fazi napada.

Na dužim stranicama igrališta, 5 jarda od kraja igrališta na svakoj polovini se nalazi oznaka za dugi udarac iz ugla za ekipu koja je u fazi napada.

Podloga[uredi | uredi izvor]

Tradicionalno se igralo na travnatim igralištima, po čemu je i ova vrsta hokeja dobila ime. Kasnije se sve više prelazilo na umjetne površine, odnosno na umjetne travnjake. Od 1970-ih, davalo se prednost igralištima sa umjetnim travnjacima "utemeljenim na pijesku", jer su strahovito ubrzavali igru.

Zadnjih godina se više daje prednost igralištima čiji su umjetni travnjaci "utemeljeni na vodi", jer rečeni omogućavaju još brzi prijenos lopte nego "pješčani" umjetni travnjaci.
Zatim, tu su i sigurnosni razlozi; "vodeni" su manje abrazivni i glede toga se smanjio stepen ozljeđivanja igrača, kada se isti sraze sa podlogom.

Ipak, FIH u današnjici preporučiva upotrebu novih, kombinovanih vrsta podloga, koje zahtijevaju manje navodnjavanje, čime se smanjuje negativni ekološki učinak čisto "vodoutemeljenih" podloga, koje zahtijevaju velike količine vode.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]