HomePNA

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Primjer HomePNA lokalne mreže gdje su pomoću telefonskih žica i HomePNA PCI ili USB uređaja spojeni računari i printer, a svi zajedno na WAN mrežu - internet

HomePNA je način umrežavanja računara preko telefonskih žica koje je jeftino, ne zahtijeva dodatne uređaje i radi na stalnih 10 Mbps.

HomePNA (Home Phone-line networking) je najčešći naziv za set specifikacija koje je uspostavio HPNA (Home Phone Networking Alliance) na kojima se temelji HomePNA. Najfriškija specifikacija HPNA 3.0 je razvijena od strane Broadcom-a i kartice zasnovane na toj specifikaciji rade na 10 Mbps brzini. HomePNA koristi metod poznat kao FDM (frequency-division multiplexing) koji dijeli frekventni opseg telefonske linije (slično kao kod DSL modema) te odvaja neiskorišteni opseg kojeg dijeli u odvojene podatkovne kanale koje koristi za prijenos podataka između računara. Moguće je istovremeno voditi razgovor preko telefona i imati računarsku mrežu preko istih telefonskih linija, čak je telefonska linija u mogućnosti podržati glasovni razgovor, DSL modem i HomePNA.

Da bi napravili jednu HomePNA mrežu trebamo odgovarajuće HPNA adaptere koji mogu biti u obliku interne kartice (PCI), te vanjskog uređaja (USB). Uz to, obično dođe i poseban softver koji će konfigurisati uređaje i samu mrežu. Ovakve mreže se obično koriste za manje zahtijevnije korisnike koji ne trebaju velike brzine kao što nudi Ethernet mreža. Ovakva mreža je prvenstveno namijenjena korisnicima koji žele jednostavnu mrežu bez dodatnih kablova i dobru pouzdanost.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]