ISO 3166-2

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Šablon nedostaje ikona.svg Na ovoj stranici se koriste jedan ili više šablona koji ne postoje.
Uklonite ili napravite nepostojeće šablone i zatim uklonite ovaj šablon.
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

ISO 3166-2 predstavlja drugi dio ISO 3166 standarda. To je sistem koji kreiran za kodiranje imena subdivizija zemalja (entiteta) i nezavisnih prostora. Svrha standarda je da utemelji međunarodnu seriju skraćenica za mjesta, za upotrebu na naljepnicama na pakovanjima, kontejnerima odnosno spremištima i slično; u svim prilikama gdje kratki alfanumerički kod može poslužiti za potpunu identifikaciju lokacije na prikladan i manje dvosmislen odnosno nejasan način nego što je to puno ime određenog mjesta.

Postoji oko 3.700 različitih kodova.

Službeni naziv ISO 3166-2 standarda je "Codes for the representation of names of countries and their subdivisions -- Part 2: Country subdivision code".

ISO 3166-2 kod se sastoji iz dva dijela, te je odvojen crticom. Prvi dio je ISO 3166-1 alpha-2 kodni element, dok je drugi dio alfabetički ili numerički koji sadrži jedan, dva ili tri simbola.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]