IT certifikacija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

IT certifikacija (informatička certifikacija) predstavlja proces profesionalne certifikacije u oblasti informatike koja ima za cilj da obrazuje, ocijeni i verificira znanje koje osoba stiče kroz proces rada i učenja.

Opći certifikati i certifikati kompanija[uredi | uredi izvor]

Certifikati mogu i ne moraju biti vezani za određenu kompaniju.

Neki certifikati su opći i kao takvi nisu vezani za određenu kompaniju odnosno za određeni proizvod ili tehnologiju, software ili hardware. Primjer takvog certifikata su certifikati koje izdaje CompTIA.

Drugi certifikati su vezani za proizvod, tehnologiju, hardware ili software tačno određenog proizvođaća. Primjeri takvih certifikata su potvrde koje izdaju Microsoft i Cisco.

Preduslovi[uredi | uredi izvor]

Proces IT certifikacije ne podrazumijeva prethodno završen određeni stepen formalnog obrazovanja. Međutim, za sticanje određenog certifikata potrebno je dokazati iskustvo i radni staž u struci, imati prethodno stečene neke druge ulazne certifikate ili prisustvovati nastavi.

Vremensko ograničenje i obnavljanje[uredi | uredi izvor]

Postoje certifikati koji nemaju vremensko ograničenje i jednom stečen certifikat traje neograničeno.

Također, neki certifikati su vremenski ograničeni i potrebno ga je obnavljati polaganjem dodatnih ispita, sticanjem novih tačno određenih certifikata i sl.

Proces sticanja certifikata[uredi | uredi izvor]

Većinu certifikata moguće je steći polaganjem jednog ili više ispita koji se polažu putem interneta u za to autorizovanim ispitnim centrima, naprimjer ECDL.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]