Igre gladi

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Igre gladi
Naslovnica bosanskog izdanja romana
AutorSuzanne Collins
Originalni nazivThe Hunger Games
Žanravantura, naučna fantastika, distopija
Vrsta djelaroman
Gledišteprvo lice
Glavni likKatniss Everdeen

Igre gladi (engl. The Hunger Games) je naziv prvog romana iz istoimene trilogije američke spisateljice Suzanne Collins. Knjiga je prvi put objavljena 14. septembra 2008. godine, od strane kompanije Scholastic u tvrdom povezu.[1] Od svog prvog izdanja, roman je preveden na više od 26 jezika. Na bosanski jezik je prevedena 2012. godine u izdanju Buybook-a, a slijede nastavci Lov na vatru i Kreja. Knjiga je dobila uglavnom pozitivne recenzije od glavnih recenzenata i autora.

Filmska adaptacija, čiji je koautor i koproducent sama Collins i koji je režirao Gary Ross, je premijerno prikazana širom svijeta 23. marta 2012. U filmu glume Jennifer Lawrence kao Katniss, Josh Hutcherson kao Peeta i Liam Hemsworth kao Gale. Film je zaradio 152,5 miliona dolara[2] prema zvaničnoj IMDb stranici filma u svom prvom vikendu u Sjevernoj Americi.[3]

Radnja romana[uredi | uredi izvor]

Radnja romana prati život tinejdžerke Katniss Everdeen u postapokaliptičnoj državi Panem, koja se prostire na teritoriji nekadašnje Sjeverne Amerike. Kapitol, prijestonica države sprovodi hegemoniju nad preostalih dvanaest distrikata i ekonomski ih iskorištava. U znak odmazde protiv davnašnje pobune distrikata, Kapitol svake godine odabire po jednog dječaka i djevojčicu u dobi od dvanaest do osamnaest godina iz svakog distrikta, prisiljavajući ih da učestvuju u tzv. Igrama gladi. Igre gladi su koncept u kojem se 24 učesnika iz 12 distrikata bore do smrti u posebno osmišljenoj areni, a samo jedan preživljava, nakon čega biva nagrađen lagodnim životom. Na taj način Kapitol pokazuje svoju nadmoć nad distriktima i sprječava nove pobune.
Kada na održavanju "žetve" povodom 74. Igara gladi za predstavnika Distrikta 12 biva izvučena Katnissina mlađa sestra Primrose, ona se dobrovoljno javlja da je zamijeni. Kao muški predstavnik odabran je pekarov sin Peeta Mellark. Distrikt 12 važi za okrug koji nikada nije imao pretjerano zapažene rezultate na Igrama gladi, ali po dolasku u Kapitol, Peeta i Katniss uz pomoć svog tima za pripremu uspijevaju privući pažnju svih. Predstavljeni kao par, dobijaju zadatak da glume tragične ljubavnike kako bi na taj način osvojili simpatije publike, ali i sponzora, koji im različitim darovima olakšavaju učešće u igri i time povećavaju šanse za preživljavanje.
Upletena u igru Kapitola, Katniss je rastrzana između naklonosti prema Galeu, prijatelju iz djetinjstva i partneru za lov i osjećaja dužnosti prema Peeti.

Teme[uredi | uredi izvor]

U intervjuu sa Suzanne Collins, primijećeno je da se roman "bavi temama poput teškog siromaštva, gladi, ugnjetavanja, kao i posljedica rata među ostalima."[4] Roman se bavi borbom za samoodržanje i Igrama gladi sa kojima su suočeni stanovnici Panema. Izgladnjivanje stanovništva i njihova potreba za resursima, kako u areni tako i van nje, kreiraju ozračje bespomoćnosti koje glavni likovi nastoje prevazići u borbi za vlastiti opstanak. Katniss mora loviti da bi obezbijedila opstanak za svoju porodicu, što rezultira razvojem vještina koje su joj od koristi tokom Igara (kao što su umješnost sa lukom i strijelom) i odbijanjem da se povinuje pravilima Kapitola u životno opasnim situacijama. Izbori sa kojima su likovi suočeni i strategije koje koriste često su moralno kompleksni. Takmičari kreiraju identitet kakav žele da publika vidi tokom Igara.[5]
Književni časopis "Voice of Youth Advocates" kao glavne teme romana navodi "državnu kontrolu, Velikog brata i sopstvenu nezavisnost."[6] Scholastic, izdavač knjige, ističe da je tema trilogije o moći i padu slična Shakespearovom Juliju Cezaru.[7]
Donald Brake iz "The Washington Times-a" i župnik Andy Langford tvrde kako roman sadrži i hrišćanske motive kao što su požrtvovanost koja se prepoznaje u momentu kada se Katniss javlja da zamijeni svoju mlađu sestru na Igrama, što je analogno Isusovoj žrtvi u zamjenu za iskupljenje grijehova.[8][9] Brake, kao i druga recenzentica Amy Simpson, ističu da se priča također vrti oko teme nade koja je ilustrovana u nepotkupljivoj dobroti Katnissine mlađe sestre Primrose.[10] Simpsonova također ukazuje na događaje slične Isusovim mukama, kada je tokom Igara lik Peete Mellarka izboden nakon što upozori Katniss da bježi i spasi se. Zatim biva položen da leži u pećini na tri dana, prije nego što se ponovo osposobi za život.[10] Nadalje, ona smatra da je hrišćanski motiv poklanjanja hljeba života korišten u romanu, kada Peeta daje Katniss vekne hljeba, spašavajući na taj način njenu porodicu od gladovanja.

Glavni likovi[uredi | uredi izvor]

Katniss Everdeen[uredi | uredi izvor]

Katniss Everdeen je glavni lik i protagonist trilogije. Na početku prve knjige ima šesnaest godina, a prikazuje se kao mirna, samostalna i jaka. Ima dugu, tamnu kosu (uglavnom svezanu u pletenicu), maslinastu kožu i sive oči. Živi sa majkom i mlađom sestrom Primrose u Distriktu 12, koji se bavi iskopavanjem uglja i ujedno je najsiromašniji u cijeloj državi Panem. Da bi prehranila porodicu i osigurala oskudan prihod, Katniss se ilegalno bavi lovom. Otac joj je poginuo u eksploziji unutar rudnika, nakon čega je majka pala u duboku depresiju. Ona i Gale Hawthorne, čiji je otac takođe poginuo kad i njen, postaju prijatelji i partneri za lov.
Na žetvi uoči 74. Igara gladi, za tributa biva izvučeno ime Katnissine mlađe sestre Primrose, nakon čega se ona dobrovoljno javlja da je zamijeni. Tokom predstavljanja tributa u Kapitolu, Katnissin dizajner Cinna je oblači u odijelo koje proizvodi živi plamen, te ona dobija nadimak "Djevojka koja je gorjela". Na intervjuu uoči početka Igara, njen partner iz Distrikta 12, Peeta Mellark joj izjavljuje ljubav uživo na televiziji. Isprva vjeruje da se radi o triku da bi pridobili više sponzora, ali kasnije počinje sumnjati da je njegova ljubav zapravo iskrena. Međutim, nije svjesna vlastitih osjećanja. Tokom Igara, Katniss sklapa prijateljstvo sa Rue, 12-ogodišnjom djevojčicom iz Distrikta 11, koja ju podsjeća na njenu sestru. Nakon što njih dvije sklope savez, stvari kreću naopako i Rue biva ubijena od strane Marvela iz Distrikta 1. Katniss ga momentalno usmrćuje lukom i strijelom. Negdje na polovini igara, dolazi do promjene pravila i Tvorci odlučuju da mogu preživjeti dvije osobe ukoliko su iz istog distrikta. Katniss i Peeta se udružuju i uspijevaju savladati Cata iz Distrikta 2. Međutim, umjesto proglašenja pobjednika, novo pravilo se povlači i odlučuje se da mora biti samo jedan pobjednik. Katniss predlaže Peeti da skupa progutaju otrovne bobice i na taj način okončaju igru bez pobjednika. Glavni tvorac igara Seneca Crane, naprasito proglašava oboje pobjednicima. Građani Kapitola na ovo gledaju kao na čin besmrtne ljubavi, dok se u distriktima rađa varnica za pobunu. Ovim činom Katniss postoje simbol pobune distrikata protiv Kapitola. Povratkom u Distrikt 12, Katniss postaje svjesna svoje ravnodušnosti prema Peeti.
Nekoliko mjeseci kasnije, uoči pobjedničke turneje, predsjednik Kapitola Coriolanus Snow posjećuje Katniss u njenom domu. Otkriva joj da je postupak kojim je uspjela spasiti Peetu i sebe tokom Igara gladi, u nekim distriktima izazvao ustanak. U cilju gašenja pobune, predsjednik Snow uslovljava Katniss da nastavi glumiti romansu sa Peetom. Obzirom da do kraja turneje ne uspijeva ubijediti naciju u svoju ljubav, Snow najavljuje 75. Igre gladi (koje su ujedno i četvrtvjekovno okajavanje), a tributi se biraju iz dosadašnjih pobjednika. Katniss biva izabrana kao jedini živući ženski predstavnik Distrikta 12 i skupa sa Peetom (koji se dobrovoljno javlja da zamijeni njihovog prošlogodišnjeg mentora Haymitcha Abernathyja) poslana u arenu. Tokom ovih igara Katniss sklapa savez sa Beeteejem i Wiress (Distrikt 3), Finnickom Odairom i Mags (Distrikt 4), te Johannom Mason (Distrikt 7). Mags i Wiress bivaju ubijene, a preostali saveznici dospijevaju u sedam finalista, skupa sa Brutusom i Enobariom iz Distrikta 2. Beeteejev plan da preostala dva takmičara usmrte elektrošokom polazi po zlu, a Katniss strijelom za koju je zavezana električna žica uspijeva probiti zaštitno polje borbene arene. Katniss, Finnick i Beetee su spašeni iz arene od strane pobunjenika i odvedeni u Distriktu 13, iako su preostali članovi saveza Peeta i Johanna kidnapovani od strane Kapitola.
Nakon što uspijeva da povrati najveći dio fizičke i mentalne stabilnosti, pobunjenici traže od Katniss da postane "Kreja" revolucije. Ona na kraju pristaje i snima promotivne spotove koji se emituju širom distrikata. Prošavši kroz obuku, Katniss biva poslana skupa sa Galeom i Finnickom Odairom u Kapitol da usmrti predsjednika Snowa. Peeta je uspješno spašen iz Kapitola, gdje su mu ubrizgavali otrov osa tragačica i na taj način mu pomutili sva sjećanja, kao i osjećaje prema Katniss. Pri prvom susretu u Distriktu 13 pokušao ju je ubiti. Nakon sedmica posmatranja i liječenja, i on biva poslan da se pridruži misiji protiv Kapitola. Većina pobunjenika iz Katnissinog odreda je poginulo na putu ka rezidenciji predsjednika Snowa. Njena mlađa sestra Primrose, koja je došla da pomogne ranjenicima u Kapitolu takođe je ubijena, a Katniss je zadobila teške opekotine na samom kraju rata. Uspijeva se oporaviti kako bi prisustvovala egzekuciji predsjednika Snowa.
Nakon razgovora s predsjednikom Snowom, ona shvaća da je predsjednica Distrikta 13, Alma Coin (koja je ujedno postala nova predsjednica Panema), naredila bombardovanje u kojem je Primrose poginula. Na izvršenju smaknuća, umjesto u predsjednika Snowa, Katniss ispaljuje strijelu u Almu Coin kako bi osvetila sestrinu smrt i spriječila da neko brutalan kao što je Coinova zamijeni Snowa. Nakon što je oslobođena krivice za smrt Coinove, Katniss je kao mentalno nestabilna poslana nazad u Distrikt 12. U epilogu, petnaest godina nakon rata, Katniss je udata za Peetu i imaju dvoje djece, dječaka i djevojčicu.

Peeta Mellark[uredi | uredi izvor]

Peeta Mellark je muški tribut iz Distrikta 12 na 74. i 75. Igrama gladi. On je sin pekara. Prilično je harizmatičan, što mu pomaže tokom Igara. Prilikom intervjua uoči Igara izjavio je da je zaljubljen u Katniss od prvog susreta. Njegov odnos sa Katniss se razvija tokom romana.
Tokom Igara gladi, Peeta je ubijeđen da će Katniss pobijediti zbog iskustva stečenog lovom. Peeta brani Katniss, pa čak joj i izjavljuje ljubav javno na televiziji. Dok je Peeta iskren, Katniss mu ne uzvraća istinski: prvobitno vjeruje da on jednostavno nastoji udovoljiti publici i sponzorima, a tu su i njena osjećanja za Galea. Na kraju Igara, oni su posljednja dva preživjela tributa. Revidirano pravilo koje nalaže da mogu postojati dva pobjednika ukoliko su iz istog distrikta je ukinuto kako bi se doprinijelo dramatičnosti završetka. Ali, umjesto borbe na smrt Katniss i Peeta se odlučuju otrovati bobicama noćnog klina, prisiljavajući na taj način Tvorce Igara da ih oboje proglase pobjednicima. Nakon igara, utvrđeno je da je Peeta zaradio trovanje krvi od rane zadobijene u areni. Kao posljedica toga, amputirana mu je lijeva noga i zamijenjena protezom. Peeta je prozvan "Ljubavnik" od strane karijerista (tributi iz distrikta 1, 2 i 4), zbog ljubavi prema Katniss.
U "Lovu na vatru", Peeta se ponaša rezervisano, zbog vjerovanja da je Katnissino ponašanje tokom proteklih igara bilo farsa. Kada predsjednik Snow objavi Četvrtvjekovno okajavanje, Peeta postiže dogovor sa Haymitchom da sačuvaju Katniss živom i zdravom. Prijavljuje se dobrovoljno da zamijeni Haymitcha u areni, kako bi zaštitio Katniss. U pokušaju da spasi Katniss od arene, slagao je Kapitolu da su se vjenčali i da očekuju bebu. Tokom Četvrtvjekovnog okajavanja, Peeta i Katniss su dio saveza koji uništava arenu. Dok pobunjenici iz Distrikta 13 spašavaju Katniss, Peeta biva zarobljen od strane Kapitola.
U "Kreji", zlostavljan je fizički i mentalno da bi mu iznudili informacije o Katniss i njenom položaju. Iako je spašen, Kapitol se poigrao s njegovim sjećanjima koristeći otrov osa tragačica, koji ga je učinio prestravljenim i nestabilnim. Vjerujući da je Katniss mutant i sjećajući se samo iskrivljene verzije njihovih iskustava u Igrama, Peeta pokušava ubiti Katniss, ali bezuspješno. Uz pomoć doktora iz Distrikta 13, Prim i ostalih prijatelja, uspijeva postepeno povratiti dijelove pravih uspomena, iako je proces dugotrajan i zamoran. Predsjednica Coin ga šalje u finalnu misiju u Kapitol sa odredom koji uključuje Katniss, Galea i Finnicka, gdje se bori sa sjećanjima i psihičkim traumama. Vjeruje se da ga je predsjednica Coin namjerno poslala kako bi u naletu neuračunljivosti ubio Katniss, učinivši je mučenicom. Međutim, Peeta nastoji da spriječi da dođe do toga, insistirajući da mu se stave lisice u slučaju da izgubi kontrolu i napadne nekoga. Shvatajući opasnost u koju dovodi grupu i teškoće koje im prouzrokuje, moli ih da ga ubiju ukoliko izgubi kontrolu i pokuša ubiti Katniss. Ona se žestoko protivi tome i poljubi ga, što ga umiruje.
Peetaj je preživio završetak rata i vratio se u Distrikt 12 skupa sa Katniss. Kasnije su se vjenčali i dobili dvoje djece.
Peeta je u prvom romanu predstavljen kao šesnaestogodišnjak. Talentovan je za umjetnost (rekao je Katniss da je bio zadužen za ukrašavanje kolača u porodičnoj pekari), a omiljena boja mu je narandžasta. Kada se oporavljao od posljedica otrova osa tragačica, Katniss ga je podsjetila kako voli blagu narandžastu boju, poput zalaska sunca, a ne drečavu.

Gale Hawthorne[uredi | uredi izvor]

Gale Hawthorne je 18-ogodišnjak koji živi u Distriktu 12. On je Katnissin najbolji prijatelj i partner za lov. Upoznali su se dok je Katniss pokušavala da lovi kako bi prehranila porodicu nakon očeve smrti. Katniss je opisala Galea kao mišićavog i veoma privlačnog momka, koji zaokuplja pažnju djevojaka iz njihovog distrikta. Oboje imaju tipičan izgled onih koji žive u Stratumu: tamnu kosu, maslinast ten i sive oči. Gale ima troje mlađe braće i sestara, a vješt je u postavljanju zamki i sa lukom i strijelom.
U drugom nastavku "Lov na vatru", Katniss se vraća u Distrikt 12, ali se njihov odnos ne može nastaviti u pravcu u kom se počeo razvijati, obzirom da Katniss i Peeta moraju glumiti ljubavnike da bi smirili Kapitol. Gale izjavljuje ljubav Katniss nakon što ga ona upita da pobjegne s njom. Nedugo zatim, on biva javno bičevan zbog ilegalnog lova. On i Katniss se pripremaju za borbu kako postaje izvjesno da će doći do pobune. Međutim, Katniss skupa sa Peetom biva odabrana za Četvrtvjekovno okajavanje i mora napustiti Distrikt 12 i vratiti se na Igre. Još jedanput, Katniss nisu dozvoljavali da se oprosti ni sa kim.
U "Kreji", Gale se bori na strani pobunjenika. Distrikt 12 je uništen, a Gale uspijeva odvesti oko 10% populacije na sigurno. Preživjeli su prisiljeni otići u Distrikt 13. Postajući svjesni Galeovog heroizma, stanovnici trinaestice mu daju unaprjeđenje i komunikator (koji mu je kasnije oduzet zbog pomaganja Katniss u borbi). Na kraju romana, njegov odnos sa Katniss se pogoršava, obzirom da se osjeća odgovornim za smrt njene sestre (uzrokovanu bombom koju je on konstruisao). Rekao je kako bi to uvijek podsjećalo Katniss na Priminu smrt, s čime se ona prešutno složila. Nakon toga, Gale se preselio u Distrikt 2.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ King, Stephen (8. 9. 2008.). „Book Review: The Hunger Games“. Entertainment Weekly Pristupljeno 26. 2. 2010..
  2. ^ The Hunger Games
  3. ^ "The Hunger Games (2012)". Box Office Mojo. Pristupljeno 31. 3. 2012.
  4. ^ "Mockingjay proves the Hunger Games is must-read literature". io9. 26 August 2010. Pristupljeno 12.03.2013.
  5. ^ Hartmann, Cristina (October 21, 2011). "What, If Anything, Does The Hunger Games Series Teach Us About Strategy?". Forbes. Pristupljeno 11.02.2012.
  6. ^ "Barnes & Noble, The Hunger Games (Editorial Reviews)". Pristupljeno 01.09.2012.
  7. ^ "The Hunger Games trilogy Discussion Guide". Scholastic. Pristupljeno 02.01.2010.
  8. ^ Brake, Donald (March 31, 2012). "The religious and political overtones of Hunger Games". The Washington Times. Pristupljeno 01.04.2012.
  9. ^ Groover, Jessica (March 21, 2012). "Pastors find religious themes in 'Hunger Games'". Independent Tribune. Pristupljeno 11.12.2013.
  10. ^ a b Simpson, Amy (March 22, 2012). "Jesus in 'The Hunger Games'". Christianity Today. Pristupljeno 01.09.2012.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]