Indijanci sa Platoa

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Wiki letter w.svg Ovaj članak je siroče zato što nema ili vrlo malo ima drugih članaka koji linkuju ovamo.
Molimo Vas da postavite linkove prema ovoj stranici sa srodnih članaka.
Nordamerikanische Kulturareale en.png

Indijanci sa Platoa (Indijanci Platoa), naziv grupe indijanskih plemena nastanjenih na kulturnom području Platoa rijeke Columbia sa Sjeverozapadu SAD-a.

Fiziografska regija Platoa granići na sjeveru planinama Cariboo Mts, na istoku planinama Rockies (Stjenjak) i Lewis, na jugu Plavim planinama (Blue Mts) i rijekom Salmon i na zapadu sa Canadian Coast Mts i gorjem Cascade.

Klima na Platou je kontinentalna, od -34 °C zimi do 38 °C ljeti, a zimi je oblast prekrivena snijegom. Javljaju se tri različita vegetaciona područja. Srednja Columbia stepa prekrivena žbunjem kadulje i drugih trava. Gornja Kolumbija je šumovita, a travnjasci se pojavljuju u dlolinama rijeka. Treće područje je uz rijeku Fraser sa četinarskim šumama i dijelom suhim travnjacima.

Fauna na Platou nije bogata, jelen i wapiti su prisutni od veće divljaći, a glavna hrana je riba, posebno lososi i pastrmke kojih ima u rijekama.

Plemena Platoa većinom govore jezicima salishan. Na sjeveru su to Shuswap, Lillooet, i Ntlakyapamuk (Thompson). Na gornjoj Columbiji Okanagan, Sinkaietk, Lake, Wenatchee, Sanpoil, Nespelim, Spokan, Kalispel, Pend d’Oreille, Cowlitz, Colville, Chelan, Sinkiuse, Coeur d’Alêne i istočnije Flathead ili Salish. Od ostalih navodimo grupe Indijanaca Shahaptian sa plemenima Yakima, Walla Walla, Mical, Wauyukma, Palouse, Wanapam, Nez Percé ili Pierced Nose (Čopaniš), Tenino, Umatilla; Waiilatpuan sa Molala i Cayuse; Lutuamian sa Klamath i Modoc; i Kitunahan sa Kutenai [1].

Reference[uredi | uredi izvor]