Infarkt (Atomsko sklonište)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Infarkt
Album Atomsko sklonište
Objavljen1978
StudioAkademik
IzdavačRTV Ljubljana
Hronologija albuma Atomsko sklonište
Ne cvikaj generacijo
(1978)
Infarkt
(1978)
U vremenu horoskopa
(1980)

Infarkt je drugi studijski album hard rock grupe Atomsko sklonište, a objavla ga je izdavačka kuća RTV Ljubljana 1978. godine. Ovaj album Atomskog Skloništa učinio ih je jednom od naznačajnijih hard rock grupa i koncertnom atrakcijom u bivšoj Jugoslaviji.

O albumu[uredi | uredi izvor]

Zvuk na ovom albumu je još čvršći i snažniji, a ritam brži nego na njihovom prvom albumu. Upečatljive solo dionice, jaka ritam sekcija i vrhunska produkcija su neki od detalja koji doprinose kvalitetu ovog albuma. Sergio Blažić i novi klavijaturista Paul Bilandžić (Eduard Kancelar napušta Atomsko Sklonište zbog obaveza prema fakultetu) su svemu tome dodali svoj doprinos. Tekstovi su za nijansu manje potresni i bolni nego na prethodnom albumu, ali i dalje jednako oštri. Album otvara recitacija (kao na sva tri prva albuma) "Na Proplanku Čeka Cvijet". Sem stihova, doprinos ovom albumu daje i upečatljiva interpretacija Boška Obradovića. Nakon toga, nižu se jedna za drugom pjesme koje će kasnije postati veliki hitovi: "Pakleni Vozači", "Djevojka Broj 8", "Oni Što Dolaze Za Nama" i "Bez Kaputa" (koja je ujedno i jedina pjesama sporijeg ritma na albumu). Tekstualno gledano, pjesma "Oni što dolaze za nama" zvuči proročanski ("sklapaće prijateljstva putem kućnog kompjutera"). Davne 1978. godine, kućni kompjuter (danas poznatiji pod skraćenicom PC), nije ni postojao.

Stihovi na ovom albumu su bili ispred svog vremena, a grupa Atomsko Sklonište je raspravljala o mogućim ishodima za budućnost, pravili antiratne izjave, betonska džungla, zagađenje, itd.

Lista pjesama[uredi | uredi izvor]

  1. Na proplanku čeka cvijet
  2. Na kraju stoljeća
  3. Infarkt
  4. Rađaju se nova djeca
  5. Bez kaputa
  6. Djevojka broj 8
  7. Pakleni vozači
  8. Zvao sam i miliciju
  9. Periferni vremeplov
  10. Oni što dolaze za nama

Članovi grupe[uredi | uredi izvor]

Literatura[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]