Isra i Mi'radž

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Perzijska minijatura iz 16. stoljeće pokazuje Muhammedov put na nebo u noći miradža, lice nije nacrtano jer je to praksa u islamskoj umjetnosti
Hram u Jerusalimu do kojega je došao Muhammed u prvom dijelu putovanja

U Islamskoj tradiciji, Isra i Miradž (arapskiالإسراء والمعرا), su dva dijela putovanja koje je Muhammed s.a.v.s. imao u jednoj noći, oko 621 god.. Mnogi islamski učenjaci smatraju da se to putovanje dogodilo fizički, dakle i dušom i tijelom, dok drugi smatraju da se desio samo kao duhovno putovanje (astralno). Ukratko je to putovanje opisano u Kur’anu u suri koja nosi naziv Al-Isra (noćno putovanje), (Kur'an Sura Al-Isr'a a dosta više detalja je navedeno u hadisima.

Isra[uredi | uredi izvor]

U hadisima se prenosi da je Muhammed s.a.v.s. odmarao u blizini Kabe u Meki, kada mu je došao melek Džibril (Gabriel) i doveo mu krilatu životinju Buraka. Burak je tada odveo na svojim leđima Muhammeda s.a.v.s do “Hrama dalekog” (*). Lokacija ovog Hrama nije navedena u Kur’anu, ali po Hadisima, to je Mesdžid-al-Aqsa u Jerualimu. Tu je Muhammed s.a.v.s predvodio molitvu svim prijašnjim Poslanicima (isra) a zatim uzjahao Buraka ponovo.

Miradž[uredi | uredi izvor]

U drugom dijelu putovanja Muhammed s.a.v.s je odveden na putovanje kroz sedam nebesa. Na svakom od njih je pričao i susreo se sa nekim od prijašnjih poslanika kao što su : Ibrahim (Abraham), Musa (Mojsije) i Isa (Isus), a zatim ga je Džibril odveo do božijeg prijestolja (Arš) gdje se Muhammed s.a.v.s susreo sa Allahom.

Nakon što se Muhammed s.a.v.s vratio u Meku i ispričao svoj doživljaj , većina stanovnika Meke mu nije vjerovala, čak i njegovi dotadašnji sljedbenici su se pokolebali i izrazili sumnju. Tada je Ebu Bekr, Muhammedov s.a.v.s prijatelj rekao:”Čudite se da je Muhammed s.a.v.s u jednoj noći otputovao do Mesdžid-Al-Aksa i nazad? Pa ja sam mu povjerovao i više od toga a to je da prima Objavu sa nebesa.”.

Detaljniji opis putovanja iz hadisa[uredi | uredi izvor]

Lejletul-Miradž[uredi | uredi izvor]

Događaj Isre i Miradža se obilježava širom svijeta pa i u Bosni i Hercegovini svake godine i ta manifestacija se naziva “Lejletul-Miradž”.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  • "Muhamed" -Mustafa Mahmud
  • "Zapečaćeni dženetski napitak" -Safijurahman Elmubarekfuri


Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]